Spareguide

Den rigtige luftfugtighed kan spare formuer

I sommermånederne skal man passe godt på og huske kun at lufte ud, når luften er tør udenfor, for eksempel om morgenen – ellers slæber man vand med ind i kirken. Den varme luft kan nemlig bære en masse fugt med sig. Foto: Kåre Gade

Skimmelsvamp, fugtskader og et krakelerende alter: Ureguleret luftfugtighed og et dårligt indeklima er en usynlig udgift i folkekirken, der hvert år koster sogne store summer

Mange kirker er opmærksomme på deres varmeudgifter og generelle udgifter til vedligehold, men kun få er opmærksomme på den usynlige udgift, som et forkert indeklima kan udgøre.

5 gode råd til at få styr på fugten

1. Skaf et hygrometer
For at kunne regulere luftfugtigheden, skal man vide hvad den er. Skaf et pålideligt hygrometer og indstil det korrekt.

2. Gør gode vaner lette
Når man kender sin kirken og dens behov, skal man sørge for at gøre det til en vanesag at pleje dem. Gør for eksempel udluftning på det rigtige tidspunkt så let som muligt. Det øger chancen for, at det bliver gjort hver gang.

3. Kend lufttypen
Varm luft bærer fugt, kold luft gør ikke. Luft derfor kun ud, når luften er kold og tør, så slæber den ikke fugt med ind i kirken.

4. Skaf en orgeltemparator
En orgeltemperator er en livsforsikring for orgelet. Den holder det tørt, når det er nødvendigt, så det ikke rammes af fugt. Først bør man dog sikre sig, at temperatoren er nødvendig, så man ikke køber den unødigt.

5. Søg hjælp
Fugt og luftfugtighed kan være meget kompliceret at gennemskue, og mange ender med blot at symptombehandle, når de opdager problemet. Heldigvis tilbyder uvildige organisationer som Energitjenesten hjælp og rådgivning til forbedringer af indeklimaet i kirken.