Hvad er det sværeste ved at være leder?
Ifølge Camilla Sløk, teolog og lektor på CBS, er det for langt størstedelen af ledere ”det med mennesker”.
Det er de svære situationer, hvor man er i tvivl, om man har gjort det rigtige – eller hvor man har truffet en beslutning, som ikke kunne være anderledes, men som ikke desto mindre gik ud over nogen, for at man kunne tage hensyn til andre. Som leder må man navigere mellem ”magt og omsorg”, som er titlen på Camilla Sløks nye bog, der beskæftiger sig med netop det eksistentielle lederskab.
Det er en virkelig god bog. Faktisk en af de bedste bøger om ledelse, jeg har læst til dato. Her er intet 7-punkts quick-fix til ledere eller en lommepsykologisk staveplade at navigere ud fra, men til gengæld er der nogle pejlemærker at orientere sig efter – leveret af ingen ringere end Luther, Kierkegaard og Sartre.
Jeg indrømmer blankt, at jeg var skeptisk i forhold til, hvad Luther har at bidrage med til ledere i det 21. århundrede. Men det er forbløffende relevant at inddrage Luther, hvis bidrag til sammenhængen er fokus på menneskets bundethed. I lyset af coronasmitte og karantæneramte danskere virker Luther langt mere relevant end Sartres fokus på frihed.
Det er sat på spidsen nu, hvor bundetheden har ramt os kollektivt. Men hver især opdager de fleste jo på den hårde måde, at ja, nok er vi frie mennesker, men der er eksistentielle vilkår, man ikke kan vriste sig fri af.
At ignorere, at en medarbejder er ramt, er at svigte ledelsesopgaven, men det samme er en overfokusering på den ramte medarbejder. Også i bundetheden er der et handlerum, men ikke et facit eller ét rigtigt valg
Der er menneskelige eksistentialer på spil, som vi ikke er herrer over. Livet, døden, kærligheden, lidelsen, ondskaben er de fem eksistentialer Camilla Sløk oplister. De rammer også organisationer eller virksomheder, når en medarbejder for eksempel bliver syg, skal skilles eller har dødsfald i nærmeste familie.
Når et menneske er ramt, rammer det også i en eller anden grad arbejdspladsen, og hvordan skal man håndtere det? Det er her, lederen må tage dét eksistentielle lederskab på sig, som Camilla Sløk skriver om.
Det involverer ikke alene hensynet til den enkelte berørte medarbejder, men også til organisationens opgave og til andre medarbejdere. At ignorere, at en medarbejder er ramt, er at svigte ledelsesopgaven, men det samme er en overfokusering på den ramte medarbejder. Også i bundetheden er der et handlerum, men ikke et facit eller ét rigtigt valg.
Det er ægte dilemmaer, hvor lederen må balancere mellem magt og omsorg. Det er styrken i Camilla Sløks bog, at hun perspektiverer disse dilemmaer og giver refleksionsredskaber fra filosofi- og teologihistorien. I et kapitel er der konkrete cases, primært med eksempler fra mellemlederniveau.
”Magt og omsorg i det eksistentielle lederskab” handler om alt det, der ikke står i andre ledelsesbøger, alt det, vi ikke selv kan bestemme over, men som spiller en rolle ikke alene for det enkelte menneske, men også for en organisation eller en virksomhed.
Bogen anbefales varmt til både nye og erfarne ledere – og andre kan godt læse med! Overvejelserne over bundethed og frihed er ikke blevet mindre aktuelle i den aktuelle coronakrise – og er relevante for mange andre end ledere.