Bispevalg 2020

Voldstrusler og improviserede aftenandagter indrammede den sidste bispedebat

Onsdag aften mødtes de fire kandidater til bispestolen i Helsingør for sidste gang, inden den digitale afstemning slutter tirsdag den 13. oktober klokken 12.00. Det foregik i Græsted og blev streamet på Græsted Kirkes Facebook. I skrivende stund har 73 procent af de stemmeberettigede afgivet stemme. De kan ændre deres stemme indtil afstemningen slutter. Foto: Kåre Gade

Liturgifornyelse, provsteudnævnelser og sexchikane var blandt emnerne på den sidste bispevalgsdebat, som fandt sted i skyggen af trusler om vold mod arrangørerne

Rettelse 9. oktober 2020: Den oprindelige artikel citerede Helsingør Stift for, at politiets tilstedeværelse skyldtes personer med tilknytning til partiet Stram Kurs. Det er på Helsingør Stifts hjemmeside rettet til 'tidligere tilknytning' - og således også her. Vi beklager fejlen.

Bispevalg i Helsingør Stift 2020

Biskop over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, der har været biskop siden 1995, fylder 70 den 23. januar 2021, og falder dermed for aldersgrænsen for præster på 70 år i 2021.

Fire kandidater er stillet op til embedet som Lise-Lotte Rebels efterfølger:

• Provst Peter Birch
  • Sognepræst Asser Skude
  • Provst Ulla Thorbjørn Hansen
  • Sognepræst Eva Holmegaard Larsen

For at kunne stille op til bispevalget skal man have bestået den teologiske kandidateksamen fra et dansk universitet og skal opfylde betingelserne for at kunne blive ansat som præst i folkekirken. Desuden skal man have mindst 75 stemmeberettigede stillere.

Valget foregår elektronisk og finder sted fra den 22. september til den 13. oktober. Omkring 1600 præster og menighedsrådsmedlemmer har stemmeret til valget.

Hvis ingen af kandidaterne opnår mere end halvdelen af stemmerne i første valgrunde, skal der gennemføres en anden valgrunde, hvor afstemningen står mellem de to kandidater, som har fået flest stemmer i første runde.

Den kommende biskop over Helsingør Stift bliver ordineret i Helsingør Domkirke den 31. januar 2021.