Serie: Derfor blev jeg ikke præst

Teolog og chefkonsulent i staten: Svært at udvikle sig fagligt i folkekirken

Søren Krogh er begejstret for teologi som fag. Men de begrænsede udviklingsmuligheder som præst afholder ham fra at søge embede i folkekirken. Foto: Mette Udesen

Søren Krogh er glad for at have studeret teologi og mener, at faget er væsentligt og vedkommende. Alligevel vægrer han sig ved at søge et præsteembede. Udviklingsmulighederne er for få

”Både da jeg studerede, men også efterfølgende, har jeg været meget optaget af teologi. Det, jeg godt kunne lide dengang, og stadig kan, er de mange faglige tilgange, der er til det samme fag.”

Interviewserie: Derfor blev jeg ikke præst

Folkekirken mangler præster. Samtidig arbejder mange teologer i andre fag.
Kirke.dk har bedt nogle af dem fortælle, hvorfor de ikke blev præster, og hvad der skal til, for at de vil overveje det.

Præstemangel i folkekirken

• Fra 2006 til og med 2010 var der 25 genopslag i alle stifterne. Fra 2013 til 2017 var dette tal steget til mere end det tredobbelte med 85,2 genopslag.
• I perioden 2015 til april 2018 var der i gennemsnit 8,5 ansøger pr. præstestilling. Færrest ansøgere var der i Aalborg Stift med 3,2 ansøgere pr. stilling.
• I oktober 2019 var der 25 embeder, som ikke blevet besat efter opslag, heraf fem i kirken i Sydslesvig.
• Fra 2014 til uge 39 i 2019 forlod 61 flere præster folkekirken, end der kom nyuddannede til fra Pastoralseminariet.

Læs flere artikler om præstemangel