Spareguide

Sådan sparede kirke 70.000 kroner på varmeregningen

Der er ifølge energirådgiver Carsten Vejborg mange penge at spare for landets sogne, hvis de tænker over, hvordan de opvarmer kirkerne. Foto: Heiner Lützen Ank

Gammel Vor Frue Kirke i Roskilde Domsogn sparede over 70.000 kroner årligt på deres varmeregning. Kirke.dk har talt med en energirådgiver og en bygningsansvarlig om deres erfaringer og råd

”Der er store besparelser at hente. Både hvad angår miljøet og varmeregningen. De danske kirkemure er så tykke, at man kan varme på dem ind til dommedag, og de vil absorbere det hele. I stedet skal man sørge for at varme der hvor - og når - det virker.”

5 gode råd om opvarming:

1. Varm kun når det er nødvendigt
Tænd for varmen, så kirken er varm, når den skal bruges. Mange kirker har gode varmeanlæg og påbegynder opvarmningen længe før, det er nødvendigt.

2. Vælg den rigtige løsning
Et ur-styret varmeanlæg eller et skift til en anden varmekilde kan spare tusinder af kroner om måneden. Find den rigtige løsning, og benyt den.

3. Tætning
Særligt for kirker med vedvarende opvarmning, kan huller, der er anlagt flere hundrede år tilbage til udluftning, være en dyr fornøjelse. Lokaliser derfor hvor varmen forsvinder hen, og løs problemet.

4. De gode vaner
Varmebesparelser handler om viden og vaner, og forandringer skal ske i det daglige arbejde. Opsøg den nødvendige viden og omsæt den til de vaner, der medfører besparelser.

5. Spørg om hjælp
Opvarmning af gamle og utætte kirkerum kan være en indviklet sag at sætte sig ind i. Heldigvis tilbyder Kirkeministeriet og uvildige selskaber som EnergiTjenesten gennemsyn af kirker, med henblik på at effektivisere varmeforbruget.