Kirken på småøerne

Repræsentanter for småøer: Hvis ikke præsten bor på øen, risikerer kirkelivet at gå i opløsning

"Hvis der kom en præst rejsende fra fastlandet, og havde kontor her en time om ugen, så ville vi slet ikke føle, at det var vores egen," siger menighedsrådsformand Lisbeth Enevoldsen. På billedet er Sejerøs præst, Josefine Mikuta Poulsen (til højre), på stranden med øboerne. Foto: Josefine Mikuta Poulsen

Præster på småøer udgør en vigtig social rolle på de danske småøer. Lisbeth Enevoldsen, der er menighedsrådsformand på Sejerø, mener, at kirkelivet ville dø ud, hvis ikke deres præst boede på øen

Sejerø er en småø i Roskilde Stift med godt 300 indbyggere. Hertil kommer der mange sommerhusgæster, der flittigt besøger øen. Kirken på Sejerø har et levende menighedsliv, hvor næsten alle på øen engagerer sig - øen har traditionelt set den højeste stemmeprocent i Danmark til deres menighedsrådsvalg.

Kirken på småøerne

Nogle af folkekirkens mindste sogne ligger på småøerne. Med kun ganske få indbyggere er det vanskeligt at opretholde et præsteembede på fuld tid på øerne. Omvendt har de små lokalsamfund brug for en præst, der ikke kun kommer pendlende med færgen om søndagen. I denne serie ser Kirke.dk på, hvordan den præstelige betjening af småøerne fungerer.

Læs flere artikler i serien