Gavepraksis

Organisationer: Sådan håndterer vi svingende indtægter fra arv

Birgitte Stoklund Larsen og Bibelselskabet har i 2019 besluttet at oprette en arvekonto, der fordeler testamentariske gaver jævnt over fem år - en praksis, Menighedsfakultetet også bruger. Foto: Carsten Lundager

Svingende indtægter gennem medlemskontingenter og testamentariske gaver udfordrer de kirkelige organisationers økonomi. Her er Bibelselskabet og Danmissions bud på, hvordan arve-indtægter kan håndteres i regnskabet

12 millioner kroner det ene år, seks millioner kroner det næste. 

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.

Kirkelige organisationer ændrer gavepraksis

ISOBRO udgav i september 2019 en ‘Indtægtsundersøgelse’ af økonomien blandt medlemmerne. Undersøgelsen viser, at de faste bidrag til kirkelige organisationer er faldet med omkring 25 millioner kroner mellem årene 2014 og 2018.

I samme periode har gaver fra arv været med til at opveje tilbagegangen med opadgående tendenser. 

Tendensen viser også, at der er store udsving mellem beløbene de enkelte. Det har blandt andet fået Bibelselskabet og Menighedsfakultetet til at oprette en såkaldt arvekonto, der fordeler indtægterne jævnt og indgår i driften over en periode på fem år.