Kirkeminister vil høre folkekirken om fravalg af kvindelige præster

Det er ikke besluttet, om undtagelse i lov, der tillader menighedsråd at fravælge kvindelige ansøgere til præsteembedet, skal afskaffes. Kirkeminister vil først høre folkekirkens "interessenter," sagde hun på samråd onsdag

Foto: Leif Tuxen.

SVM-regeringen er ikke afklaret med hensyn til, om menighedsråd i fremtiden må have ret til at fravælge kvindelige ansøgere til præsteembedet. Det sagde kirkeminister Louise Schack Elholm (V) på et samråd i Folketingets Kirkeudvalg onsdag. 

Det er i dag tilladt for menighedsråd i folkekirken at lægge vægt på køn i ansættelsessituationen. Det skyldes en undtagelsesbestemmelse til ligebehandlingsloven fra 1978, der gør det lovligt for menighedsråd at fravælge kvindelige præster.

En række partier ønsker at fjerne undtagelsesbestemmelsen. Et af disse er SF, der derfor havde kaldt Louise Schack Elholm i åbent samråd om undtagelsesbestemmelsen.

"Formålet er, at vi kommer nærmere om, hvorvidt ministeren er villig til at ændre den undtagelsesparagraf, der gør det muligt for menighedsråd at fravælge kvinder. Folkekirken er den eneste danske arbejdsplads, hvor det er tilladt at diskriminere på baggrund af køn," sagde kirkeordfører for SF Theresa Berg Andersen, der havde stillet samrådsspørgsmålet. 

Blandt deltagerne var en håndfuld af kirkeudvalgets medlemmer, herunder Theresa Berg Andersen (SF), Jeppe Søe (Mod), Astrid Carøe (SF), Kim Aas (S), Heidi Bang (V) og Jon Stephensen (Mod).

Har tidligere være imod afskaffelse

Men Louise Schack Elholm bekendtgjorde altså, at regeringen ikke "har dannet sig en holdning" på nuværende tidspunkt.

Ministeren gennemgik herefter ansættelsesproceduren for præster i folkekirken og understregede, at det er menighedsrådene, der vælger præsten, ikke Kirkeministeriet.

Hun fortalte, at der er mange hensyn i folkekirken i dette spørgsmål, som hun ønsker at lytte til. Og derfor vil hun i den kommende tid holde møder med mange forskellige interessenter fra folkekirken, herunder fra de folkekirkelige missionsbevægelser.

Louise Schack Elholm har selv, da hun før folketingsvalget 1. november 2022 var kirkeordfører i et oppositionsparti, udtalt, at hun ønsker at fastholde undtagelsesbestemmelsen.

"Vi skal have en rummelig folkekirke. Derfor skal vi respektere, at nogle grupper af folkekirken tror på, at de skal have præster af et bestemt køn. Jeg er bekymret for, at vi ellers ekskluderer dele af folkekirken."

Respekt er vigtigt

Dette var Venstres officielle holdning, mens regeringspartiet Socialdemokratiet før valget hældte til en afskaffelse.

På samrådet onsdag anlagde ministeren en mere pragmatisk linje.

"Det er en politisk beslutning, om man vil fastholde undtagelsesbestemmelsen for folkekirkens vedkommende. Før folketingsvalget kom der forskellige opfordringer fra folkekirken selv. Biskopperne opfordrede til en ophævelse. En række missionske bevægelser inden for folkekirken opfordrede til det modsatte. De missionske bevægelser har klart givet udtryk for, at de tager afstand fra enhver form for chikane eller nedgørelse i folkekirken."

"Jeg deler ikke den opfattelse af, at præsteembedet kun kan varetages af et bestemt køn. Men det er vigtigt, at vi respekterer, at der er trossamfund, der har en anden holdning."

"For mit eget vedkommende er det vigtigt at understege, at jeg går ind for en meget bred og rummelig folkekirke. Samtidig må der ikke være tvivl om, at kvinders rettigheder skal respekteres også inden for folkekirken," sagde Louise Schack Elholm.

Arbejdsmiljøet

I sommeren 2022 var der en stor debat i medierne om det dårlige psykiske arbejdsmiljø i folkekirken og om den diskrimination og chikane, som nogle kvindelige præster giver udtryk for at opleve i folkekirken på grund af deres køn.

Dette aspekt blev bragt på bane af SF's Astrid Carøe.

"Det er superfint, at ministeren tager initiativ til at mødes med de forskellige interessenter."

"Men faktum er bare, at man har mulighed for at diskriminere med udgangspunkt i den danske lovgivning, når det gælder præster i folkekirken," sagde hun. 

"Det er altså klokkeklar diskrimination."

Medlemsflugt?

Venstres Lars Christian Lilleholt ville høre, om ikke ministeren er bekymret for medlemsflugt, hvis undtagelsesbestemmelsen bliver ophævet?

"Hvor mange, der kan finde på at forlade folkekirken fra den kirkelige højrefløj, kan jeg jo ikke vurdere, men jeg kan godt forstå, hvis der er bekymring for, at det vil give mindre plads til en bestemt teologisk kirkesyn," svarede Louise Schack Elholm. 

Da Astrid Carøe fik ordet, replicerede hun med et spørgsmål med modsat fortegn:

"Det er interessant, at man tænker, at folkekirken er mere rummelige med denne undtagelse. Har ministeren et overblik over, hvor mange der har meldt sig ud af folkekirken på grund af bestemmelsen?"

Louise Schack kunne dog meddele, at Kirkeministeriet, så vidt hun vidste, ikke registrerer årsagerne til personers udmeldelser af folkekirken. 

Jeppe Søe: Det er ikke et problem

Over halvvejs inde i samrådet fik Moderaternes Jeppe Søe ordet. Han hæftede sig ved, at det undervejs i samrådet kom frem, at undtagelsesbestemmelsen kun har været anvendt meget lidt, og at der derfor ikke er tale om et problem. 

"Det er tankevækkende for mig, at biskopperne beder os blande os i noget, de har styr på. Ordningen her handler for mig i virkeligheden mere om frihed. Det er et mere væsentligt ord end rummelighed. Udover at jeg her har synes, vi prøver at løse et problem, der ikke er et problem. Det er en jubilæumsgave eller symbolpolitik."

Theresa Berg Andersen havde noteret sig bekymringen om, at nogle kan finde på at melde sig ud af folkekirken, hvis undtagelsen sløjfes. Men det giver ikke mening at være bekymret, vurderede hun, fordi:

"...man skal huske, at næsten 72 procent af danskerne er medlemmer af folkekirken. Så det er en stor forening."

SF vil påvirke

Herefter ville Theresa Berg Andersen vide, hvad ministeren tænker, "om at vi faktisk har nogle præster, der påpeger, at de oplever en stor mistrivsel og chikane. Er et eksempel ikke et eksempel for meget?"

"Jamen, det er slet ikke i orden at diskriminere nogen som holdt præster på nogen  som helst måde i folkekirken. Det er ulovligt i dag at gøre. Undtagelsen gælder kun ansættelse. Vi har for øjeblikket fokus på arbejdsmiljø i Kirkeministeriet," svarede Louise Schack Elholm, der i øvrigt kunne fortælle, at omkring 59 procent af præsteembederne i øjeblikket besættes af kvinder.

Afrundingsvis fik Theresa Berg Andersen igen ordet:

"Jeg lytter mig til, at regeringen endnu ikke har en holdning til det her punkt. Det vil vi i SF forsøge at påvirke."

Og så var samrådet slut.