Kirkeminister: Jeg fik ikke lov til at drøfte store bededag med biskopperne

Kirkeminister Louise Schack Elholm mener, at biskopperne ikke har givet hende mulighed for at inddrage dem i debatten om store bededag. Derfor inviterer hun dem til møde på fredag

Kirkeminister Louise Schack Elholm mener, at debatten mellem hende og biskopperne om store bededag har været uformel og præget af misforståelser. Derfor håber hun, at et møde op fredag kan bringe diskussionen tilbage på ret kurs.
Kirkeminister Louise Schack Elholm mener, at debatten mellem hende og biskopperne om store bededag har været uformel og præget af misforståelser. Derfor håber hun, at et møde op fredag kan bringe diskussionen tilbage på ret kurs. Foto: Heiner Lützen Ank

Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) mener, at det er på tide, at diskussionen om store bededag bliver formel og renset for beskyldninger. Derfor har hun inviteret biskopperne til møde på fredag, fortæller hun i dette interview med Kirke.dk. 

Hvad handler mødet på fredag om?

”Jeg har inviteret til møde på fredag med biskopperne. I dag sender jeg en dagsorden til dem. Jeg sender også en pressemeddelelse ud, fordi det er som om, at der er nogle ting, der beror på en misforståelse. For eksempel nogle af biskoppernes påstande, at jeg automatisk vil ændre i alterbogen. Det behøver jeg jo ikke at gøre. Gennem længere tid har jeg sagt, at afskaffelsen af helligdagen ikke pr. automatik fører til ændring i alterbogen.”

Du har med andre ord lyttet til kritikken fra biskopperne og vil gerne komme dem i møde?

”Ja. Jeg forsøgte faktisk allerede i juledagene at komme i kontakt med biskopperne. Jeg havde en uformel kontakt og havde også en opfattelse af, at vi ville kunne komme til at drøfte forslaget på et uformelt møde. Det fik jeg ikke lov til. Så fik jeg brevet fra biskopperne i stedet for. Derfor har det været på uformel måde, at jeg har forsøgt at tage kontakten. Det har så ikke virket, tydeligvis. Så nu bruger jeg den formelle måde at invitere på. For ja, jeg har set, hvilken utilfredshed, det har vakt. Men der ligger misforståelser i, om folkekirken vil blive inddraget. Det vil den.”

Du siger, at du ikke fik lov til at drøfte forslaget uformelt med biskopperne. Taler du om den middag, du havde sammen med biskopperne i Københavns bispegård den 2. januar 2023?

”Det er for at være hensynsfuld over for dem, at jeg ikke siger præcis, hvad det er.”

Er det den middag, du hentyder til?

”Ja. Jeg havde den opfattelse, at jeg kunne tage det op på det møde. Det var derfor, jeg valgte at gå den vej med kontakten. Så jeg fik ikke muligheden for at drøfte det dér. Og det er jeg utroligt ked af, for det var min intention at inddrage, og jeg ville bare gerne inddrage på en måde, som de selv fandt var bedst. Det virkede så ikke, så nu går vi den formelle vej.”

Du siger, du ikke fik lov, men du er jo minister, behøver du at spørge om lov?

”Ja, men jeg var ikke vært. Så jeg fik desværre ikke lov til at drøfte det dér, men fik at vide, de ville sende mig et brev. Det er derfor, jeg ikke har indkaldt til et møde tidligere.”

Er den voldsomme polemik om bededagsforslaget kommet bag på dig?

”Jeg forstår jo godt, at nogen kan være vrede over at miste en fridag. Jeg forstår også de kirkelige kredse, der kan være vrede over, at der forsvinder en helligdag. Men jeg er noget overrasket over beskyldningerne om, at jeg ikke har forsøgt at inddrage. Det, synes jeg, ikke er fair. For det har jeg forsøgt. Jeg er også overrasket over de metoder, der bliver brugt. Men for mig handler det om skabe et godt samarbejde, og det vil jeg blive ved med at forsøge at skabe.”

Kan du sige præcist på nuværende tidspunkt, hvad du lægger op til, hvad angår ændringerne i alterbogen?

”Jeg lægger op til at drøfte det med biskopperne.”

Biskopperne vil nok mene, at de bør lave en indstilling om, hvordan man ændrer i alterbogen. Hvad er tidsrammen?

”Jeg har fået undersøgt, om man kan splitte dem op. Altså at man afskaffer helligdagen først og dernæst ændrer i alterbogen. Og det kan man godt. Det gjorde man, da man indførte store bededag i 1686. Så det er en mulighed. Hvad der så skal ske i forhold til alterbogen, og hvilken proces, der ønskes, der vil jeg lytte til, hvad biskopperne foreslår. Men for mig er det vigtigt at inddrage hele folkekirken. Det vil jeg spørge biskopperne om, hvordan man gør det bedst.”

Hvis biskopperne mener, der er brug for lang tid til at sikre en høring om ændringer i alterbogen internt i folkekirken, hvad svarer du så?

”Jeg vil se på, hvad der er muligt. Som jeg ser det, er der ikke noget hastværk med den alterbog. Det kan kobles fuldstændig fra afskaffelsen af helligdagen. Lovforslaget har intet med helligdagen at gøre, det handler kun om det arbejdsretlige. Nogle siger, at det er et problem, at der først er møde på fredag, for høringsfristen er på torsdag. Men høringsfristen handler om noget helt andet. Derfor behøver de ikke at køre fuldstændigt parallelt. For jeg har jo tænkt mig at lave en langt mere inddragende proces om alterbogen.”

Nogle biskopper har kritiseret dig og processen meget skarpt. Er det en berettiget kritik fra biskopperne?

”Jeg noterer mig, at de gerne vil inddrages på en anden måde i fremtiden. Det er ikke rimeligt at sige, at jeg ikke har forsøgt at inddrage dem. For det har jeg forsøgt. Jeg blev stillet i udsigt at jeg kunne spørge dem ad uformelt. Derfor synes jeg, at når man ikke giver mig mulighed for at have en diskussion med dem, dér hvor jeg var blevet stillet det i udsigt, så synes jeg ikke, man kan tillade sig at sige, at jeg ikke søger dialogen. Jeg ville gerne have haft deres råd, men jeg fik ikke lov til at få det.”

Altså ved middagen den 2. januar?

”Ja. Det er jeg rigtig ked af. Sådan noget sker, tror jeg, i højere grad, når man tager det skriftligt frem for mundtligt. Derfor ændrer jeg også processen. Det er vigtigt at tage ved lære af, hvad der virker og ikke virker. Og det virker tydeligvis ikke at gøre det på den anden måde. Uanset hvad biskopperne vil sige, så handler det her for mig på ingen måde om et angreb på folkekirken. Men om en helt ekstraordinær situation, hvor vi har brug for at kunne forsvare os selv. Sikkerhedspolitikken har forandret sig. Lige pludselig skal vi stampe en masse penge op ad jorden. Og der er vi nødt til at hjælpe til alle sammen.”

Flere kirkelige støtter fagbevægelsens underskriftsindsamling imod afskaffelse af store bededag. Hvad tænker du om det?

”Det vil jo fuldstændigt være folkekirkens valg, om de ønsker at gøre sig til en spiller i så stor en politisk diskussion.”

Kirke.dk arbejder på en kommentar fra biskopperne