Kendt musiker modtager N.F.S. Grundtvigs Pris

Foto: Heiner Lützen Ank

N.F.S. Grundtvigs Pris er indstiftet af Grundtvigsk Forum og blev uddelt første gang i 2010. I år uddeles prisen på Grundtvigsk Forums årsmøde den 27. oktober 2023. Prisvinderen er:

  • Navn: Simon Kvamm.
  • Modtager N.F.S. Grundtvigs Pris: "for at give fornyet betydning til det danske sprog og den danske sangskat som en historisk-poetiske kraft, der stiller skarpt på menneske og samfund," skriver Grundtvigsk Forum i en pressemeddelelse. Med prisen følger en check på 25.000 kroner.
  • Sagt i forbindelse med prisoverrækkelsen: "Dette års prismodtager udfolder med sin musik, sin kunst og sit virke en sammenhæng mellem fortid og nutid, som derved udfordrer det synspunkt, at fortiden hører fortiden til og nutiden står vi alene med i nutiden. Vi har skuldre at stå på. Der er sunget sange før os, og vi arver mere end vi aner – men man kan arve og forny på samme tid. Man kan måske endda først forny, når man også ved, at man arver," skriver Ingrid Ank, leder af Grundtvig-Akademiet, i sin motivation.
  • Sagt i forbindelse med prismodtagelsen: "Uden rigtig at kunne sætte ord på det, har jeg en fornemmelse og forkærlighed for Grundtvig. At han er en større del af mig, end jeg selv er klar over. At hans tanker og ideer på en eller anden måde ligger nedenunder det hele som en del af de rødder, som vi og jeg til stadighed kan hente næring fra i dag også. At den fornemmelse bliver set og anerkendt, er jeg virkelig taknemmelig for,” siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen fra Grundtvigsk Forum. 
  • Om prismodtageren: Simon Kvamm er sanger, musiker og entertainer, blandt andet kendt som frontfigur i bandet Nephew, dommer i TV-programmet X-factor og remixer af den danske sangskat i musikforestillingen Lyden Af De Skuldre Vi Står På ved Aarhus Teater.

Kilde: Pressemeddelelse fra Grundtvigsk Forum.