Kordegneforeningen: Magtdebat i folkekirken - mon dog?

DEBATINDLÆG: Kordegneforeningen har sammen med otte andre faglige organisationer udtrykt bekymring for Landsforeningen af Menighedsråds ønske om at forhandle overenskomster. Men det er misforstået, når Kirke.dk tolker det som en magtdebat, skriver Danmarks Kordegneforening

Danmarks Kordegneforening vil gerne stille de relevante spørgsmål og udtrykke bekymring for, om landsforeningen har tænkt tanken som arbejdsgiverorganisation helt til ende, men foreningen ønsker ikke at være del af en magtdebat, skriver formand Henrik Kristoffersen på bestyrelsen vegne.
Danmarks Kordegneforening vil gerne stille de relevante spørgsmål og udtrykke bekymring for, om landsforeningen har tænkt tanken som arbejdsgiverorganisation helt til ende, men foreningen ønsker ikke at være del af en magtdebat, skriver formand Henrik Kristoffersen på bestyrelsen vegne. Foto: Arkivfoto, Adam Garff

"Magtdebat i folkekirken."

Under denne lidt besynderlige overskrift har Kirke.dk valgt at placere debatten om Landsforeningen af Menighedsråd som arbejdsgiverorganisation. Debatten har faktisk været i gang et stykke tid, og både Dansk Organist og Kantor Samfund (DOKS) og Præsteforeningen har ytret deres holdning til emnet.

På et fællesmøde mellem alle de folkekirkelige faglige organisationer den 27. juni var emnet også på dagsordenen. De faglige organisationer diskuterede for og imod Landsforeningen af Menighedsråd som arbejdsgiverorganisation og på et tidspunkt var der forslag om en fælles pressemeddelelse.

Her adskilte Danmarks Kordegneforening sig fra de øvrige organisationer ved at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt det var fornuftigt, at de faglige organisationer tog del i debatten om, hvem der skal være vores arbejdsgiverorganisation. 

Umiddelbart må det vel være en forhandling mellem Landsforeningen af Menighedsråd og den nuværende forhandlingsberettigede part, nemlig Kirkeministeriet og Moderniseringsstyrelsen. 

Missing indholdselement.

Danmarks Kordegneforenings begrundelse er, at vi egentlig mener, at den nuværende struktur fuldt ud dækker vores behov i forhold til dialog og forhandling om løn- og ansættelsesforhold for kirkefunktionærer i folkekirken og derfor ikke umiddelbart ser nogen bevæggrund for at ændre på det eksisterende. 

Landsforeningen af Menighedsråd har udtrykt et ønske, og hvorvidt de vil kunne løfte opgaven bedre eller dårligere i forhold til de nuværende forhandlere, har vi vel ikke nogen baggrund for at udtale os om. 

Landsforeningen er allerede fornuftigt repræsenteret på arbejdsgiversiden af bordet i ministeriet ved overenskomstforhandlingerne, og de har i vore øjne fungeret som en værdig og saglig modpart. Altså en ordning, der sagtens kan fortsætte for vores skyld.

De faglige organisationer er i bund og grund enige om, at det vækker undren hos os, hvorfor Landsforeningen af Menighedsråd tilsyneladende har dette brændende ønske. 

Vi oplever ikke Landsforeningen som en organisation med forståelse og opbakning fra deres medlemmer i dette spørgsmål, hvilket tydeligt kom til udtryk gennem kommentarer og spørgsmål fra de deleregerede på landsforeningens seneste årsmøde. 

Derudover mangler vi nok mere konkrete visioner og tanker i forhold til funktionen, og hvordan Landsforeningen af Menighedrsråd forventer at løfte opgaven både ressourcemæssigt, fagligt og økonomisk. Hvad mon det er, landsforeningen ikke synes, der fungerer med den løsning, der er nu?

Det var på den baggrund, at Danmarks Kordegneforening alligevel valgte at være med i en fælles pressemeddelelse på mødet den 27. juni. Vi vil gerne stille de relevante spørgsmål og udtrykke vores bekymring for, om landsforeningen har tænkt tanken som arbejdsgiverorganisation helt til ende?

Kirke.dk valgte at tolke denne bekymring som en ”frygt”, og fik efter vores opfattelse drejet debatten ud på et tosset sidespor. Det gjorde vi tydeligt Kirke.dk opmærksom på – og med dette indlæg forsøger vi derfor at få debatten tilbage på sporet igen. 

Vi ”frygter” ingen og slet ikke Landsforening af Menighedsråd, som vi gennem årene har haft gode, saglige debatter og drøftelser med. Vi kan være uenige om dette og hint, men generelt har vi et godt samarbejde og oplever en fælles vilje til at skabe gode vilkår for folkekirkens værdier og opgaver.

Hvis Kirke.dk ønsker at tolke og mistolke på ord, så melder vi os bare lige så stille ud af den debat. Vi drøfter gerne visioner og drømme for vores fælles folkekirke og også gerne, hvordan folkekirkens ansatte kan bidrage til at nå fælles mål, men om det ligefrem kan karakteriseres som en ”Magtdebat i Folkekirken”? Mon dog…

Henrik Kristoffersen skriver på vegne af Danmarks Kordegneforenings bestyrelse