Bispevalg 2020

Bispekandidat: En præst skal gøre tjeneste i sognet, ikke fra sommerhuset

Om præster går i kirke, når de har fri, skal en biskop ikke blande sig i. Men når præsten er på arbejde, skal sognebørnene kunne finde denne præst i deres område – og ikke i et sommerhusområde, mener Asser Skude. Foto: Kåre Gade

DEBAT: En biskop skal ikke blande sig i, om præsterne går i kirke, de søndage, hvor de ikke selv prædiker. Men en biskop må forvente, at præsterne er ”på” og tilstede i sognet seks dage om ugen, skriver bispekandidat Asser Skude

Sognepræsterne har en seksdages arbejdsuge og en ugentlig, fast fridag. Den ugentlige, faste fridag planlægges typisk med kolleger, provst og menighedsråd.

Bispevalg i Helsingør Stift 2020

Biskop over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, der har været biskop siden 1995, fylder 70 den 23. januar 2021, og falder dermed for aldersgrænsen for præster på 70 år i 2021.

Foreløbig har fire kandidater annonceret deres kandidatur til at blive Lise-Lotte Rebels efterfølger:

• Provst Peter Birch
  • Sognepræst Asser Skude
  • Provst Ulla Thorbjørn Hansen
  • Sognepræst Eva Holmegaard Larsen

For at kunne stille op til bispevalget skal man have bestået den teologiske kandidateksamen fra et dansk universitet og skal opfylde betingelserne for at kunne blive ansat som præst i folkekirken. Desuden skal man have mindst 75 stemmeberettigede stillere.

Fristen for at anmelde sit kandidatur er den 25. august 2020.

Valget foregår elektronisk og finder sted fra den 22. september til den 13. oktober. Omkring 1600 præster og menighedsrådsmedlemmer har stemmeret til valget.

Hvis ingen af kandidaterne opnår mere end halvdelen af stemmerne i første valgrunde, skal der gennemføres en anden valgrunde, hvor afstemningen står mellem de to kandidater, som har fået flest stemmer i første runde.

Den kommende biskop over Helsingør Stift bliver ordineret i Helsingør Domkirke den 31. januar 2021.

Skriv et debatindlæg

Kirke.dk er dansk kirkelivs fagmedie. Har du en holdning, en reaktion eller en kommentar, så skriv til os. Debatindlæg må højst fylde 4500 tegn med mellemrum. Vi kan ikke garantere, at vi bringer alle indlæg, og vi forbeholder os retten til at redigere og forkorte. Kontakt os eventuelt, før du skriver.

Send en e-mail