Årsmøde i Landsforeningen

De unge inspirerer de ældre til menighedsrådsarbejdet

Jesper Richardt og Anne Særkær Jeppesen var med til at give god råd om, hvordan man får flere unge til at deltage i menighedsrådsarbejdet, da Landsforeningen af menighedsråd holdt årsmøde. Tænk digitalt, lød et af rådene. Foto: Heiner Lützen Ank

På årsmødet i Landsforeningen af Menighedsråd gav en lille gruppe yngre medlemmer råd til nogle af de ældre medlemmer af landsstyrelsen om, hvad det er vigtigt at huske på, hvis foreningen og menighedsråd skal engagere flere yngre medlemmer

Uden at fornærme nogen, kan man godt tillade sig at sige, at den gennemsnitlige deltager på årsmødet i Landsforeningen af Menighedsråd, har en moden alder.

Men faktisk var der undtagelser, i hvert fald seks. Som et lille arrangement i arrangementet havde Liv og vækst-udvalget i Landsforeningen af Menighedsråd nemlig inviteret deltagere på årsmødet, der var under 35 år, til en workshop om, hvordan man gør arbejdet i menighedsrådet interessant for endnu flere unge.

Et møde seks personer under 35 dukkede op til.

Og der var gode råd nok at give.

Således mente Christian Arffmann, næstformand for menighedsrådet ved Trinitatis Kirke i København, at det kan være svært som ungt menneske at skulle træde ind i en lang forhistorie.

”Jeg blev valgt ved det seneste valg og er blevet taget godt imod. Men det kan være svært, hvis der er en lang forhistorie i kirken og menighedsrådet. Den er man jo ikke en del af.”

En problematik Anne Særkær Jeppesen, menighedsrådsmedlem ved Haraldskirken i Høje Gladsaxe, i den kan nikke genkendende til, ifølge hende er der i denne situation kun én ting at gøre:

”Jeg bliver simpelthen hen ved med at spørge ind til, hvad det betyder. Igen og igen, og jeg får heldigvis også at vide, at det er godt, at jeg spørger.”

Fire år er for lang tid

En af de udfordringer, de unge hurtigt kom ind på, er selve valgperioden. Ifølge en af deltagerne er det nemlig svært at binde sig for en fireårig periode, når man som hende netop er færdig med sin uddannelse, er nybagt mor og ellers har en mand, der arbejder fuld tid.

En udfordring, Jesper Richardt, medlem af menighedsrådet i Åby Sogn, godt kunne sætte sig ind, men som man forholdt sig til i hans sogn.

”Vi er med i en forsøgsordning, hvor man kun er valgt for en toårig periode. Så er man fri for at binde sig for en al for lang periode.”

Man skal tale om kompetencer i stedet for byrder

Når der til næste år igen er menighedsrådsvalg, vil både Landsforeningen af Menighedsråd og sognene rundt omkring spørge sig selv, hvordan man får flere unge til at stille op.

”Digitalt, digitalt, digitalt,” lød det fra en af mødedeltagerne, der mente, at kommunikation på papir gør det svært at være i kontakt med unge og at tiltrække unge til menighedsrådsarbejdet.

Desuden skal man, mente Anne Risør Andersen, medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Sogn i Aarhus, være opmærksom på, hvordan der bliver talt om menighedsrådsarbejdet.

”Det er vigtigt, at man taler om, hvilke kompetencer, man får, ved at deltage i menighedsrådsarbejdet. For det er virkelig mange ting, man lærer, og mange kompetencer, man får.”

Desuden pegede de unge menighedsrådsmedlemmer på, at det er vigtigt at skabe kontakt til kirkelige ungdomsorganisationer, da flere af lederne her måske kunne være interesserede i at deltage i menighedsrådsarbejdet.