Serie: Derfor blev jeg ikke præst

Teolog og direktør: Uerfarne menighedsråd skaber rod og dårlige arbejdsforhold

Lise Elkjær Marcher-Jepsen mener, at arbejdet som folkekirkepræst på mange måder kunne være meningsfuldt. Men de organisatoriske rammer er så ringe, at hun nok aldrig får lyst til at søge en præstestilling. Foto: Pressefoto

Lise Elkjær Marcher-Jepsen er ikke afvisende overfor tanken om at blive folkekirkepræst. Men lønnen og de organisatoriske forhold er så dårlige, at det nok alligevel aldrig bliver til noget

Lise Elkjær Marcher-Jepsen færdiggjorde teologistudiet og pastoralseminariet i slutningen af 1990erne. Siden da har hun arbejdet med ledelsesudvikling i forskellige sammenhænge, på nuværende tidspunkt som direktør i konsulentfirmaet Panorama Consult.

Interviewserie: Derfor blev jeg ikke præst

Folkekirken mangler præster. Samtidig arbejder mange teologer i andre fag.
Kirke.dk har bedt nogle af dem fortælle, hvorfor de ikke blev præster, og hvad der skal til, for at de vil overveje det.

Præstemangel i folkekirken

• Fra 2006 til og med 2010 var der 25 genopslag i alle stifterne. Fra 2013 til 2017 var dette tal steget til mere end det tredobbelte med 85,2 genopslag.
• I perioden 2015 til april 2018 var der i gennemsnit 8,5 ansøger pr. præstestilling. Færrest ansøgere var der i Aalborg Stift med 3,2 ansøgere pr. stilling.
• I oktober 2019 er der 25 embeder, som ikke blevet besat efter opslag, heraf fem i kirken i Sydslesvig.
• Fra 2014 til uge 39 i 2019 har 61 flere præster forladt folkekirken, end der er kommet nyuddannede til fra Pastoralseminariet.

Læs flere artikler om præstemangel