Tæt samarbejde med politiet skal bekæmpe kirketyverier i Sønderborg Provsti

I Sønderborg provsti vil man områdets mange kirketyverier til livs. Lokal menighedsrådsformand har taget initiativ til samarbejde med politiet, der ser plads til forbedring af kirkernes sikring.

I Sønderborg Provsti vil man sikre sig mod kirketyverier. Politiet mener, at kirkerne har plads til forbedring på området. Roland Brack/Panthermedia/Ritzau Scanpix
I Sønderborg Provsti vil man sikre sig mod kirketyverier. Politiet mener, at kirkerne har plads til forbedring på området. Roland Brack/Panthermedia/Ritzau Scanpix

Ejler Skjerning har i længere tid tænkt over, hvordan man kommer områdets mange kirketyverier til livs. Kirkesølv, designmøbler og havemaskiner er de seneste år forsvundet i en lind strøm fra de syd- og sønderjyllanske kirker, sognehuse og redskabsrum. En opgørelse fra politiet viser 41 indbrud alene i 2018. 

”Jeg mente, at nogen var nødt til at gøre noget ved alle de indbrud. Så jeg satte en finger i jorden og hørte de øvrige menighedsråd i Sønderborg, om vi skulle gå sammen for at se på problemet. De var meget positive,” fortæller Ejler Skjerning, der er menighedsrådsformand i Sct. Marie Sogn. 

Han kontaktede Syd- og Sønderjyllands Politi og fik sat et samarbejde i gang. Politiets sikringsleder, Christian Østergaard, holdt den 28. august 2019 oplæg om forebyggelse af tyveri og indbrud i kirker for Sønderborg Provstis menighedsråd.

På mødet betonede sikringslederen, at det er menighedsrådenes ansvar at sikre kirken mod indbrud, og han anviste, hvordan menighedsrådene på en effektiv og økonomisk måde kan gøre det vanskeligere at være kirketyv. 

Ejler Skjerning hæftede sig særligt ved politiets råd om at udarbejde en sikringspolitik med aftale om, hvem der lukker, slukker og låser de forskellige kirkebygninger i løbet af ugen. På den måde undgår man, at tyve kan stjæle kirkens inventar helt uhindret. 

”Jeg håber og tror, at vi i menighedsrådene kan få implementeret nye sikringstiltag hurtigt. Der er mange lavthængende frugter at plukke. Det handler blandt andet om at undgå menneskelige fejl, så vi altid ved, hvem der har ansvaret for at låse og lukke,” siger Ejler Skjerning.

Politiet ønsker tæt samarbejde med kirkerne

”Da Ejler Skjerning rettede henvendelse, sprang vi straks til. Kirkerne og politiet har jo en gensidig interesse i at nedbringe antallet af indbrud, og mine erfaringer siger mig, at der er plads til forbedring rundt omkring i kirkerne,” siger Syd og Sønderjyllands Politis sikringsleder Christian Østergaard.

”Jeg oplevede en stor interesse for vores råd og anbefalinger. Jeg håber, at så mange menighedsråd som muligt vil tage imod rådgivning, som den vi gav i Sønderborg Provsti.” 

Politiet: Sådan sikrer kirkerne sig bedst

Kirke.dk har spurgt Christian Østergaard om hans bedste anbefalinger til kirker og menighedsråd, der vil sikre sig mod tyveri og indbrud. Sikringslederens anbefalinger er samlet på listen nedenfor.

  • Udarbejd en lokal sikringspolitik

Som udgangspunkt for sikringsarbejdet anbefaler Christian Østergaard, at man i menighedsrådene udarbejder en sikringspolitik. Sikringspolitikken kan indeholde aftaler om, hvem der lukker og låser kirken og de tilhørernde bygninger. Der kan med fordel udpeges en sikkerhedsansvarlig i menighedsrådet. 

  • Taktisk sikring

Taktisk sikring omfatter de tiltag, der koster mindst og har størst umiddelbar effekt. Taktisk sikring af kirker handler om at gøre det ubekvemt at være kirketyv. Anbefalingerne lyder: Undgå høje hække og plankeværker, anskaf lys- og bevægelsessensorer, mærk værdier med kirkens stempel eller DNA-mærkning, og plant stikkende buske foran udsatte vinduer. 

  • Mekanisk sikring 

Mekanisk sikring er næste skridt. Her anbefaler politiet, at vinduer og døre slutter tæt omkring karme, og at særligt værdifulde effekter fastgøres til gulv eller væg. Brand- og sikringsskabe er den sikreste opbevaring af værdifulde effekter.

  • Elektronisk overvågning 

Politiets erfaring siger, at alarmer i sig selv er næsten uden effekt. Alarmer skal være koblet op til en kontrolcentral, der hurtigt kan sende vagter, før det har en afskrækkende virkning. Man bør først tage fat på den elektroniske overvågning, når man har foretaget den taktiske og mekaniske sikring.

  • Skilt med sikringstiltag

Det er afslutningsvis en god ide at skilte med sine sikringstiltag. Skiltningen har en forbyggende effekt, og det er desuden lovpligtig at gøre opmærksom på det, hvis man har videoovervågning.