Tæt løb i Aalborg: Disse to bispekandidater går videre

Bispevalget i Aalborg blev ikke afgjort i første valgrunde. Ingen af de tre kandidater fik absolut flertal, da stemmerne i dag blev talt op, og det betyder, at Annette Brounbjerg Bennedsgaard og Thomas Reinholdt Rasmussen går videre til en anden valgrunde

Sensommeren igennem har bispekandidaterne Annette Brounsbjerg Bennedsgaard, Thomas Reinholdt Rasmussen og Hanne Dahl svaret på spørgsmål til valgmøder rundt omkring i det nordjyske stift. Nu har de 1768 vælgere talt, og to kandidater skal ud i en valgrunde mere.
Sensommeren igennem har bispekandidaterne Annette Brounsbjerg Bennedsgaard, Thomas Reinholdt Rasmussen og Hanne Dahl svaret på spørgsmål til valgmøder rundt omkring i det nordjyske stift. Nu har de 1768 vælgere talt, og to kandidater skal ud i en valgrunde mere. Foto: Heiner Lützen Ank

Klokken 12.00 lukkede afstemningen om, hvem der skal afløse Henning Toft Bro som biskop i Aalborg. Og allerede klokken 12.15 var resultatet klar: Ingen af kandidaterne havde det fornødne absolutte flertal i ryggen, og derfor skal de to, der fik flest stemmer, Annette Brounbjerg Bennedsgaard og Thomas Reinholdt Rasmussen, igennem en valgrunde mere.

Siden den 31. august har 1768 stemmeberettigede præster og menighedsrådsmedlemmer i Aalborg Stift kunnet stemme på kandidaterne Thomas Reinholdt Rasmussen, Hanne Dahl og Annette Brounbjerg Bennedsgaard. Stemmeprocenten var på 87 procent. Der var 1539 stemmeberettigede, som valgte at stemme.

Annette Brounbjerg Bennedsgaard fik 39,2 procent af stemmerne, mens Thomas Reinholdt Rasmussen fulgte tæt efter med 38,1 procent af stemmerne. Derfor går de to videre til anden valgrunde, mens Hanne Dahl er ude, da hun fik 22 procent af stemmerne.

Annette Brounbjerg Bennedsgaard: Fortsætte ad den samme sti

Efter offentliggørelsen af resultatet var Annette Brounbjerg Bennedsgaard, der fik flest stemmer, både glad og beæret, da hun talte med TV2 Nord:

"Det har været en god og interessant valgkamp, hvor jeg er imponeret over al den tid, vælgerne har investeret i debatmøderne."

"I forhold til næste runde, så vil jeg blive ved med at sige det samme, som jeg har sagt hele tiden. Nu skal Hannes vælgere så finde ud af, hvilken kurv, de vil lægge deres æg i, og der stiller jeg mig gerne til rådighed. Så jeg kan fortælle, hvad jeg står for. Jeg håber, jeg får mulighed for det ved de møder og samtaler, jeg nu skal have."

Thomas Reinholdt Rasmussen: Der er forskel på os

Thomas Reinholdt Rasmussen, der gik videre med næstflest stemmer, ser frem til anden valgrunde.

"Der er stor forskel på de to kandidater, der er tilbage. Forskellen går på, hvad der skaber skaber og udgør kirke," sagde han umiddelbart efter offentliggørelsen af resultatet til TV2 Nord og opfordrede ved samme lejlighed Hanne Dahls støtter til at sætte kryds ved ham i anden runde.

"Hanne Dahl og jeg ligger tæt på hinanden, og jeg håber da, at folk, der har støttet hende, nu vil bakke op om mig."

Hanne Dahl: Sådan er demokratiet

Hanne Dahl fik med 22 procent af stemmerne færrest stemmer. 

"Det var desværre ikke nok til at gå videre, men sådan er demokratiet. Jeg har i min valgkamp lagt vægt på at være en klar grundtvigsk kandidat, men det var altså ikke nok til at gå videre," sagde Hanne Dahl til TV2 Nord, men understregede, at valgkampen ikke havde været forgæves.

"Jeg tager masser af energi med fra valgkampen, som jeg kan bruge i mit arbejde som sognepræst. Desuden kunne jeg godt tænke mig at arbejde videre med at formidle mit ph.d-projekt, som jeg netop har afsluttet."   

Professor: Overraskende stor opbakning til kandidat udefra

Peter Lodberg, professor i teologi ved Aarhus Universitet, er overrasket over, at Hanne Dahl fik forholdsvis få stemmer.

”Jeg havde regnet med at det grundtvigske ville stå stærkere, og at hendes kontakter i det politiske ville have gavnet hende. Omvendt havde hun ikke så stor opbakning blandt præsterne og provsterne. Måske har vælgerne tænkt, at hun ikke havde ledelseserfaring, og derfor valgt det sikre ved at pege på de to provster.”

Han er også overrasket over, at Annette Brounbjerg Bennedsgaard, som kommer fra et andet stift, har fået flest stemmer.

”Det bekræfter billedet af, at hun har ført en rigtig stærk kampagne og fået opbakning fra centrale og organisationer personer i stiftet. Og det afliver, i hvert indtil videre, myten om, at Aalborg Stift aldrig vælger en biskop udefra.”

”Det kan tyde på, at der er et ønske om forandring i stiftet. Normalt bliver man ikke valgt som biskop på et forandringsmandat, men måske har Annette Brounbjerg Bennedsgaard formået at signalere fornyelse, men ikke så meget, at det skræmmer vælgerne væk.”

Nu er spørgsmålet, hvor de 339 vælgere, der stemte på Hanne Dahl, vil lægge deres stemme i anden valgrunde. Det er ikke entydigt nemt at svare på, mener Peter Lodberg.

”Ønsker man, at stiftet skal have sin første kvindelige biskop, er valget indlysende. Men Hanne Dahl havde også til dels en forandringsdagsorden, og det kan også komme til at gavne Bennedsgaard. Stemte man omvendt på Hanne Dahl, fordi man vil støtte det grundtvigske i stiftet, vil det være Reinholdt Rasmussen, der får ens stemme.”

Nordjysk debatredaktør: Overrasket over tæt løb

Johannes Jacobsen er digital debatredaktør ved Det Nordjyske Mediehus og har fulgt valgkampen tæt. Han synes overordnet, at første valgrunde er gået, som han havde regnet med. Men han er lidt overrasket over, hvor tæt løbet er mellem Thomas Reinholdt Rasmussen og Annette Brounbjerg Bennedsgaard.

”Hun kommer udefra, selvom det godt kan lyde lidt sekterisk. Men i en nordjysk optik er hun en, der ikke er fra stiftet, mens Thomas Reinholdt Rasmussen er solidt plantet i det nordjyske. Men jeg er i tvivl om, hvor meget man skal lægge i tætheden, da de seneste bispevalg har vist, at meget kan ændre sig i anden valgrunde,” siger Johannes Jacobsen og tilføjer:

”For Annette Brounbjerg Bennedsgaard må det være opløftende med en god første valgrunde, hvor hun har fået næsten 40 procent af stemmerne. Men jeg tror heller ikke, at tætheden har slået Thomas Reinholdt Rasmussen ud. Den procentvise fordeling giver mening for mig med omkring 40, 40 og 20. Jeg havde heller ikke regnet med, at der var en, der ville løbe med 60 procent af stemmerne.”

Det giver også mening for Johannes Jacobsen, at det lige præcis var Hanne Dahl, som blev sorteper i første runde. Han mener, at den gængse opfattelse af hende kan være, at hun er en storbypræst med knap så meget ledererfaring, som de to andre kandidater, da hun ikke er provst.

”Hanne Dahl har selvfølgelig også haft ledelsesansvar, men det er en fordel at være provst, da det viser tydeligt, at man har den erfaring. Samtidig er Hanne Dahl og Thomas Reinholdt Rasmussen også rimelig tæt på hinanden holdningsmæssigt, og han tager så førertrøjen, da han er provst,” siger Johannes Jacobsen.

I forhold til at spå om resultatet af anden valgrunde er Johannes Jacobsen lidt forsigtig. Men han mener dog, at det ville være oplagt, at mange af Hanne Dahls vælgere vil vende sig mod Thomas Reinholdt Rasmussen.

”De vælgere kan finde meget af det, som de så i Hanne Dahl, i ham. Annette Brounbjerg Bennedsgaard har en markant anderledes profil, så det ville faktisk overraske mig en del, hvis hun fik mange af de stemmer, som Hanne Dahl har fået her i første runde,” siger Johannes Jacobsen.

Anden valgrunde skydes i gang den 6. oktober og afsluttes den 27. oktober klokken 12.

Bispevalg i Aalborg Stift 2021

Afstemningen blev indledt den 31. august og sluttede den 21. september klokken 12. Efterfølgende blev resultatet annonceret.

Da ingen af kandidaterne fik over 50 procent af stemmerne, går valget ind i en anden runde. Den begynder den 6. oktober klokken 10 og afsluttes den 27. oktober klokken 12.

Den nye biskop tiltræder den 1. december og bispevies i Aalborg Domkirke den 12. december 2021.