Bispevalg 2020

Stor opbakning bag ny biskop i Helsingør

Med 682 stemmer fik Peter Birch flertal foran alle tre øvrige kandidater allerede i første valgrunde - han bliver dermed Helsingør Stifts næste biskop. Thorbjørn Hansen fik 340 stemmer, Holmegaard Larsen 226 stemmer og Asser Skude 38 stemmer. 16 stemte blankt. Foto: Kåre Gade

Bispevalget i Helsingør er afgjort allerede i første valgrunde. Med over halvdelen af de afgivne stemmer i ryggen bliver Peter Birch ny biskop i landets folkerigeste stift

Opdateret 13. oktober kl. 13:48

Bispevalg i Helsingør Stift 2020

Biskop over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, der har været biskop siden 1995, fylder 70 den 23. januar 2021, og falder dermed for aldersgrænsen for præster på 70 år i 2021.

Fire kandidater er stillet op til embedet som Lise-Lotte Rebels efterfølger:

• Provst Peter Birch
  • Sognepræst Asser Skude
  • Provst Ulla Thorbjørn Hansen
  • Sognepræst Eva Holmegaard Larsen

For at kunne stille op til bispevalget skal man have bestået den teologiske kandidateksamen fra et dansk universitet og skal opfylde betingelserne for at kunne blive ansat som præst i folkekirken. Desuden skal man have mindst 75 stemmeberettigede stillere.

Valget er foregået elektronisk fra den 22. september til den 13. oktober. Omkring 1600 præster og menighedsrådsmedlemmer har stemmeret til valget.

Hvis ingen af kandidaterne havde opnået mere end halvdelen af stemmerne i første valgrunde, skulle der have været gennemført en anden valgrunde mellem de to kandidater, som fik flest stemmer i første runde.

Den kommende biskop over Helsingør Stift bliver ordineret i Helsingør Domkirke den 31. januar 2021.