Bispevalg 2020

Stor opbakning bag ny biskop i Helsingør

Med 682 stemmer fik Peter Birch flertal foran alle tre øvrige kandidater allerede i første valgrunde - han bliver dermed Helsingør Stifts næste biskop. Thorbjørn Hansen fik 340 stemmer, Holmegaard Larsen 226 stemmer og Asser Skude 38 stemmer. 16 stemte blankt. Foto: Kåre Gade

Bispevalget i Helsingør er afgjort allerede i første valgrunde. Med over halvdelen af de afgivne stemmer i ryggen bliver Peter Birch ny biskop i landets folkerigeste stift

Opdateret 13. oktober kl. 13:48

Med 53 procent af stemmerne fik provst i Gentofte Peter Birch flere stemmer end de tre øvrige kandidater tilsammen. Dermed er bispevalget i Helsingør afgjort allerede i første valgrunde, og Peter Birch kan se frem til at blive indsat som biskop Lise-Lotte Rebels efterfølger den 31. januar 2021.

Provst i Slagelse Ulla Thorbjørn Hansen fik 26,4 procent, sognepræst i Nødebo og Gadevang Eva Holmegaard Larsen fik 17,6 procent af stemmerne, mens 3 procent stemte på sognepræst i Bellahøj og Utterslev Asser Skude.

Godt 84 procent af de stemmeberettigede stemte til valget.

Valghandlingen er foregået digitalt fra den 22. september til den 13. oktober kl. 12.00. De stemmeberettigede har kunnet ændre deres stemme frem afstemningens afslutning. Mandag havde 80 procent stemt.

Det er et stærkt mandat, som jeg tager imod med glæde og respekt

Peter Birch, vinder af bispevalget i Helsingør

”Jeg er både meget stolt over og meget glad for, at det blev en tydelig og klar afgørelse. Det er et stærkt mandat, som jeg tager imod med glæde og respekt,” siger Peter Birch, som dog også indrømmer, at han er overrasket over at vinde allerede i første runde.

”Det er sært, at en valgkamp, der har været i gang så længe, bliver afgjort elektronisk på ti sekunder, og jeg kan mærke, at jeg lige skal have tid til at tage det ind.”

På spørgsmålet om, hvorfor han tror, at resultatet blev så klart, svarer Peter Birch:

”Det har jo været en forholdsvis kort valgkamp, som har været præget af coronaens begrænsninger, så det har været svært at danne sig et overblik.”

”Men jeg tror, at jeg og mine støtter har været gode til at holde fokus på mit budskab om, at folkekirken fortsat skal placere sig centralt i samfundet – gennem en stærk forankring i menighedsrådene, gennem et godt arbejdsmiljø og ved at give plads til nytænkning og kreativitet, når det gælder forkyndelsen.”

Ulla Thorbjørn Hansen, som blev nummer to, ønsker Peter Birch tillykke, og siger, at hun ikke er overrasket.

”Jeg havde måske troet, at der kom en anden valgrunde, men jeg er ikke overrasket. Peter Birch havde været i gang længe og fået støtte fra mange præster og provster, inden jeg overhovedet kom i gang, og det er svært at komme efter, ikke mindst i en covid-19-tid,” siger hun.

”Det har været svært at arrangere møder, og der har ikke været den store interesse for at møde ois kandidater. Der er også mange, der ikke har stemt – det sidste er rigtigt ærgerligt.”

Eva Holmegaard Larsen ønsker også Peter Birch tillykke og glæder sig over, at resultatet blev så klart

”Nu skal jeg skal hjem og passe mit sogn og mit arbejde som teologisk konsulent, som har lidt under, at jeg har været bispekandidat,” siger hun.

”Det har været hårdt, men det har også været meget, meget lærerigt. Det store Helsingør Stift er ikke så stort længere, nu hvor jeg kender enhver krog af det. Jeg er blevet klogere på stiftet, og det er også gavnligt, når man er teologisk konsulent.”

Asser Skude var ikke til stede, men på efterårsferie med familien. Han var repræsenteret af Carsten Thrane, frivillig webmaster for Asser Skude, som havde bispekandidaten med på mobiltelefonen.

Bispevalg: Få overblikket over de seneste 10 valg
For abonnenter på Kirke.dk

Bispevalg: Få overblikket over de seneste 10 valg

Der kan gå lang tid mellem bispevalg i et stift. I Helsingør op til 25 år. Men hvordan gik det egentlig ved de sidste bispevalg? Kirke.dk er dykket ned i arkiverne og har fundet navne og tal frem fra de seneste bispevalg i de 10 stifter

Bispevalg i Helsingør Stift 2020

Biskop over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, der har været biskop siden 1995, fylder 70 den 23. januar 2021, og falder dermed for aldersgrænsen for præster på 70 år i 2021.

Fire kandidater er stillet op til embedet som Lise-Lotte Rebels efterfølger:

• Provst Peter Birch
  • Sognepræst Asser Skude
  • Provst Ulla Thorbjørn Hansen
  • Sognepræst Eva Holmegaard Larsen

For at kunne stille op til bispevalget skal man have bestået den teologiske kandidateksamen fra et dansk universitet og skal opfylde betingelserne for at kunne blive ansat som præst i folkekirken. Desuden skal man have mindst 75 stemmeberettigede stillere.

Valget er foregået elektronisk fra den 22. september til den 13. oktober. Omkring 1600 præster og menighedsrådsmedlemmer har stemmeret til valget.

Hvis ingen af kandidaterne havde opnået mere end halvdelen af stemmerne i første valgrunde, skulle der have været gennemført en anden valgrunde mellem de to kandidater, som fik flest stemmer i første runde.

Den kommende biskop over Helsingør Stift bliver ordineret i Helsingør Domkirke den 31. januar 2021.