Stiftskontorchef: Stiftet er en schweizerkniv

Stiftsadministrationen kan løse en lang række opgaver for menighedsråd, præster og andre ansatte. Ligesom med schweizerkniven kan det være svært at leve uden, når først man har opdaget mulighederne, skriver stiftskontorchef i Viborg Stift Bodil Abildgaard

"Modsat en schweizerkniv er stifterne ikke i rød indpakning. Det er ligegyldigt, da vi ikke nødvendigvis skal findes i landskabet. Modsat kirkerne, som skal lyse op og være vartegn og kendemærker," skriver Bodil Abildgaard.
"Modsat en schweizerkniv er stifterne ikke i rød indpakning. Det er ligegyldigt, da vi ikke nødvendigvis skal findes i landskabet. Modsat kirkerne, som skal lyse op og være vartegn og kendemærker," skriver Bodil Abildgaard. Foto: Viborg Stift

Hvis du skal klare sig ude i den store verden, kommer du langt med en schweizerkniv. Så er der meget andet, man ikke behøver – måske lige en kaffekop. 

En sådan kniv er som regel rød, i tilpas handy lille størrelse og mange varierende funktioner, du ikke lige vidste, du havde brug for. Efter at have stiftet bekendtskab med funktionerne kan du overhovedet ikke leve foruden. Måske er en sådan unik lille kniv lidt svær at beskrive; men alle kender den, når navnet nævnes. 

Sådan er det også med folkekirkens stiftsadministrationer. Dem er der 10 af, og de er på mange måder som en schweizerkniv.  
Stiftsadministrationerne er ikke særligt store. De er tilpas handy små størrelser - og ikke med unødig fedtlag, som en sognepræst engang fik formuleret sig.  

Modsat en schweizerkniv er stifterne ikke i rød indpakning. Det er ligegyldigt, da vi ikke nødvendigvis skal findes i landskabet. Modsat kirkerne, som skal lyse op og være vartegn og kendemærker. Stifterne lever fysisk skjult og godt. Vi vil derimod gerne kunne findes på andre måder, og det vil også være relativt let. TDC er en af vores bedste venner, så vi kan træffes på telefon og på e-mail. Vi er med på it-noderne. Der er ikke grænser for, hvor vi er på de sociale medier. Biskopperne toner hyppigt frem på hjemmesider, Facebook, Twitter og Youtube. 

Som en schweizerkniv har vi mange skjulte funktioner. I vores værktøjskasse er der redskaber til at skære igennem og eventuelt skære helt ind til benet. Vi har også værktøjer til at klippe og sætte sammen igen på anden vis. For eksempel hjælper vi til med at ændre pastoratsgrænser.

Nogle steder kan vi hjælpe med at trække splinten ud, hvis der er en konflikt i sognet. Vi kan også få filet sagerne pænt til og trukket proppen af, når der er noget af fejre. Det sidste er vi faktisk rigtig gode til! Vi er mestre i ”goddag” og ”farvel” til præster, ansatte og menighedsråd, provstiudvalg og stiftsråd og andet godtfolk, når de starter eller slutter en karriere i folkekirken.      

Ligesom en af de røde knive overrasker stifterne også. Når du får lukket op, er der funktioner, du ikke vidste, var der. Stifterne løser i det skjulte mange opgaver, og brugerundersøgelser viser, at vi løser dem godt. Langt de fleste, der retter henvendelse til et stift, får det, de ønsker sig. Ind i mellem er der naturligvis brug for at få hvæsset kniven; men det er der så også mulighed for. 

Hvis du vil klare dig i den kirkelige verden, kommer du langt med at bruge stiftsadministrationen. Vi har som schweizerkniven mange funktioner, og et nærmere bekendtskab vil vise hele paletten. Du får ikke engang brug for en kaffekop. Vi giver med glæde kaffen serveret i en kop.