Stifter og provstier præsenterer unge teologer for landpræstelivets fordele

I en tid med præstemangel er det især sognene langt fra universitetsbyerne, der har svært ved at finde ansøgere til ledige embeder. Rundvisninger, praktik og samarbejde med kommunen er nogle af de tiltag, som skal få kommende præster til at søge embede uden for de store byer

Foto: Folkekirken.dk

I Hjørring Søndre Provsti er der højst tre eller fire ansøgere, når en præstestilling bliver slået op. De få ansøgere betyder, at alle præstestillinger bliver slået op to til tre gange.

Det er nemlig svært at få akademikerne ud af byerne, hvor de er uddannet fortæller Thomas Reinholdt Ramussen, der er provst i Hjørring Søndre Provsti:

”Problemet med få ansøgere er ikke isoleret til folkekirken. Det er også svært at tiltrække ansøgere til stillinger som læger og advokater uden for de store byer,” siger han.

Og netop det, at Hjørring Kommune står i samme situation som Hjørring Søndre Stift, gør at Kommunen og Provstiet har indledt et samarbejde om at skaffe akademikere.

”Kommunen mangler akademisk arbejdskraft, så de planlægger at invitere forskellige faggrupper til Hjørring for at vise dem byen. Vores provsti samarbejder med kommunen for at få teologistuderende og uddannede teologer til Hjørring, hvor de kan se kirkerne og vores arbejde heroppe,” siger Thomas Reinholdt Rasmussen.

Region Nordjylland har forsøgt at løse lægemanglen ved at skabe fleksible ansættelser for læger.

En praktiserende læge kan for eksempel arbejde hjemme to til tre dage om ugen og videokonsultere sine patienter i de dage, og behøver dermed ikke bosætte sig lokalt. En læge kan være ansat i en dele- eller kombistilling og arbejde i en lægeklinik halvdelen af ugen og arbejde eller forske på et hospital den anden halvdel af ugen.

Men ikke mindst har medicinuddannelsen på Aalborg Universitet afhjulpet lægemanglen.

”Vi kan se, at mange af de læger, der uddanner sig i Aalborg også bliver boende i regionen. Det er et godt afsæt, at vi har medicinuddannelse i vores region,” siger Svend Særkjær, der er regionsdirektør i Region Nordjylland.

En tilsvarende placering af teologiuddannelser i provinsen vil ifølge Thomas Reinholdt Rasmussen være den bedste løsning på problemet med få ansøgere til præsteembederne.

”Det bedste Danmark kan gøre er at oprette en teologiuddannelse på Aalborg Universitet. De medicinere, der er uddannet på Aalborg Universitet bliver ofte i Nordjylland, fordi de får netværk i området,” siger han.

Mentale byboere præsenteres for et levende kirkeliv på landet

Ribe Stift er knap så hårdt ramt af præstemangel - her er der for det meste mellem 8 og 10 ansøgere til en præstestilling. Men også her kan det være nødvendigt med genopslag af præstestillinger.

”Der har været forholdsvis få ansøgere i et stykke tid, og det er ikke altid, at ansøgerne matcher menigheden. Derfor er det nogle gang nødvendigt at lave et genopslag,” fortæller Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift.

Elof Westergaard mener, at danskerne mentalt er blevet byboere. Han tror, at mange nyuddannede frygter at blive ensomme på landet. Derfor er det vigtigt, at fremhæve fordelene ved at være præst på landet.

”Det er vigtigt, at vi peger på det netværk, der findes for præsterne f.eks. med provstikonventer og lignende. Mange af vores sogne har et meget virksomt foreningsliv og en menighed, der gerne vil deres præst,” siger Elof Westergaard.

Indtil videre har det hjulpet Ribe Stift at invitere studerende på besøg.

”I stiftet har vi, ligesom i andre stifter længere væk universitetsbyerne, haft glæde af at invitere pastoralseminaret på besøg. Der var et ret stort hold på besøg her sidste efterår, og der er også en enkelt derfra, som er blevet præst i stiftet,” siger Elof Westergaard.

Elof Westergaard mener, at løsningen på problemet med få ansøgere ligger i at få flere til at interessere sig for at være præster.

”Det er et slidsomt arbejde at være præst, men man har med mennesker at gøre, og der er et intellektuelt stykke arbejde, der skal gøres i forhold til at skrive prædikener,” siger Elof Westergaard og fortsætter:

”Der er et levende kirkeliv og en levende folkekirke at komme ud til.”

Præstepraktik sørger for kvalificerede ansøgere

I Lolland-Falsters Stift har der været mellem 7 og 10 ansøgere på stillingsopslagene i foråret 2018. Men selvom der er relativt få ansøgere i stiftet, har det endnu ikke været nødvendigt med genopslag af stillingerne.

”Vi har endnu ikke manglet kvalificerede ansøgere. Jeg tænker, at det hænger sammen med, at Lolland-Falsters Stift er tæt på København, selvom det tit betegnes som udkant. Man kan bo her og have en ægtefælle, der arbejder i hovedstaden,” fortæller biskop Marianne Gaarden.

Men stiftets placering i forhold til hovedstaden sørger ikke i sig selv for kvalificerede ansøgere fortæller Marianne Gaarden:

”Min forgænger oprettede præstepraktikken, hvor de studerende inviteres til at besøge os, mens de læser teologi på kandidatuddannelsen. Alle interesserede kommer i praktik i stiftet den samme weekend. De får lov til at prædike, vi arrangerer middag for dem og viser dem rundt i stiftet. På sidste hold var der 15 deltagere i alt fra Aarhus og København, der alle blev koblet på en præst fra stiftet.”

Marianne Gaarden er ikke i tvivl om vigtigheden af præstepraktikken:

”Praktikken fremmer kvalificerede ansøgere til vores stillinger, da de studerende opdager, at Lolland-Falster er et dejligt sted at være.”

Alligevel vil Marianne Gaarden gerne have flere ansøgere i fremtiden. Som hun ser det, er der nogle vigtige faktorer, der har indflydelse på antallet af ansøgere.

”Ansøgerne tænker meget på, om der er arbejdspladser til deres ægtefælle. Derfor kan man håbe, at den igangværende udflytning af arbejdspladser vil skabe nye jobmuligheder for en medfølgende ægtefælle. Derudover tror jeg, at gode og smukke præsteboliger, kan bidrage til at gøre en stilling attraktiv sammen med et godt arbejdsmiljø og et stort kirkelig engagement,” slutter Marianne Gaarden.