Satire

Sommerlæsning: Manden bag Hyrdebrevet henter kirken ned på jorden med satire

Det er ikke så fedt at få at vide, at man er en selvhøjtidelig nar. Men hvis man bliver pillet ned på en ordentlig og humoristisk måde, har man godt af det, mener Kristian Bøcker, manden bag Hyrdetbrevet Søndag Morgen. Foto: Heiner Lützen Ank

LÆS ELLER GENLÆS: Hyrdebrevet Søndag Morgen tager kirkelige personer og temaer under kritisk, kærlig behandling. Det er vigtigt at udfordre det selvhøjtidelige, mener manden bag, Kristian Bøcker

Myrna Mågensen, kirkeanalytiker og suppleant til menighedsrådet ved Den Tilsandede Kirke fra 1974 til 2011, Ejnar Knast, Surpræst i Brokkelev-Nederen-Surmose-Tristed Pastorat siden 1953 og Heidi Mums, Friskpræst i Spinninge Sogn, er tre af de mest populære kilder på Kirke.dk. 

De er alle en fast del af Hyrdebrevet Søndag Morgen, der en gang om ugen sætter fingeren ned i den folkekirkelige virkelighed, der, hvor det gør allermest ondt.

Således var surpræst Ejnar Knast hurtigt ude med en kritik af biskopperne, da de tidligere på året efter et bispemøde mente, at folkekirken skal leve op til et nationalt mål om 70 procent mindre CO2-udslip.

”Og Stubmark flyver til Ubawallawallah lige bagefter og står dernede i endnu mere varm luft. Og så hende i Helsingør! Hun mener lige pludselig, at når politikerne vedtager noget, så skal kirken rette kirken ind. Hvad med at mene noget selv! Sådan en gang bispopper!"  

Og da der sidste år blev afholdt folketingsvalg var kirkeanalytiker og suppleant til menighedsrådet Myrna Mågensen heller ikke bleg for at give sit bud på, hvilke forventninger hun havde til en ny kirkeminister.

”Jeg er rygendes uenig. Vi skal have en kirkeminister, der er utydelig på en tydelig måde. Og her er det helt naturligt at tænke på Bertel Haarder. Og så er han også et rigtigt mandfolk, og jeg vil bestemt ikke afvise, at hvis han kom forbi her på Ingers Hotel i Hulsig, kunne vi vist godt finde ud af at… "(fork. af redaktionen).”

Satire

Ordet stammer fra latin satira, egentlig lanx satura 'fad med forskellige frugter, blanding', afledt af satur 'velforsynet', allerede i oldtiden fejlagtigt sat i forbindelse med satyr.

Satire er en udtryksform, hvor man ved brug af humor, ironi og overdrivelse udstiller eller kritiserer bestemte personer og deres handlinger, især i forbindelse med en politisk eller en anden aktuel sag.

Kilde: sproget.dk

Man kommer til at bevæge sig rundt i sin egen verden

Manden bag Hyrdebrevet Søndag Morgen og det kirkelige univers farverige karakterer er Kristian Bøcker. 

Efter flere års ansættelse i højskoleverden blev han i 2006 sognepræst i Randbøl og fra 2013 sognepræst i Jelling. Her blev han bekræftet i den fornemmelse, han havde som højskolelærer, og da han spillede revy på teologistudiet i Aarhus, nemlig at et afgrænset fagområde med tydelige figurer og temaer, som samtidig rummer stor alvor, kan blive for højtideligt. Så højtideligt, at det kalder på satire.  

”Når man befinder sig i sin egen verden, synes man, den er enorm vigtig. Sådan er det i højskoleverden, og sådan er det i folkekirken. Det er fantastisk dejligt med det engagement. Men nogle gange har man godt af at få at vide, at der er en verden udenfor.”

Når man befinder sig i sin egen verden, synes man, den er enorm vigtig. Sådan er det i højskoleverden, og sådan er det i folkekirken. Det er fantastisk dejligt med det engagement. Men nogle gange har man godt af at få at vide, at der er en verden udenfor

Kristian Bøcker, præst, satiriker

En fare, som ikke mindst præsterne må forholde sig til, mener Kristian Bøcker.

”Når man som præst står oppe på prædikestolen taler man på evangeliets vegne, på vegne af noget andet end én selv. Men når man kommer ned igen, så er det bare mig. Det kan man måske af og til glemme.”

”Da jeg var i højskolebevægelsen, så jeg engang for mig, at vi alle gik rundt med en talerpult som en del af os selv. Det samme kan ske for os præster. Det er denne selvhøjtidelighed, vi skal være på udkig efter. Det er ikke så fedt at få at vide, at du er en selvhøjtidelig nar. Men hvis man bliver pillet ned på en ordentlig og humoristisk måde, har man godt af det.” 

Kun to principper

Præstemangel, Grundtvigsk Forum, Menighedsfakultetet, seksuel krænkelse og oblater er blot et lille udvalg af de forskellige emner, Kristian Bøcker har behandlet. Og faktisk bør ingen vide sig helt sikker på, ikke pludselig at befinde sig i Hyrdebrevet Søndag Morgen, siger han.  

”Jeg har kun to principper. Det skal gå nogenlunde lige meget ud over alle. Så det ikke kun er dem, jeg ikke er enig med, der får kærligheden at føle. For det andet har jeg bestræbt mig på ikke at være ondskabsfuld. Det er ikke altid, det lykkes. Der har været et par gange, hvor jeg bagefter tænkte, at det måske ikke var helt godt.”

Som præst oplever man ikke sig selv som en magtfuld, men man er nogle gange i nogle situationer, hvor man har med sårbare mennesker at gøre, og det er der magt i. Den magt skal punkteres

Kristian Bøcker, præst, satiriker

Men selvom der altså er fare for at gå over stregen, skal der være plads til satiren, mener Kristian Bøcker.

”Satiren er udfordret. Men i ytringsfrihedens og kritikkens navn skal der være plads til det. Ikke mindst i forhold til religion, da religion er en magtfaktor. Som præst oplever man ikke sig selv som en magtfuld, men man er nogle gange i nogle situationer, hvor man har med sårbare mennesker at gøre, og det er der magt i. Den magt skal punkteres. Derfor er Hyrdebrevet, selvom det er lille, også vigtigt i et større perspektiv.”

Der er kun én Kristian Bøcker

Læsere af Kristeligt Dagblad vil kende Kristian Bøcker som en uforfærdet debattør. Han har i avisens debatspalter blandt andet argumenteret for, at unge mennesker skal give slip på deres barndom. Ligesom han har slået til lyd for, at biskop Henrik Stubkjær blander kristendom og politik i forhold til klimadebatten

I begge tilfælde var der ikke meget Hyrdebrevshumor at spore. Men Kristian Bøcker er ikke udstyret med en sjov side og en alvorlig side. Der er kun én Kristian Bøcker, mener Kristian Bøcker.

”Jeg tænker ikke over, at jeg både skal være det sjove, humoristiske menneske og det alvorlige menneske. Spørgsmålet er nærmere, hvad jeg bliver optaget af. Hvad der er sket i kirkelige kredse i løbet ugen.”

”Når jeg laver Hyrdebrevet, så er det fordi, der er noget, der dukker op. Sådan er det også, når min gode, gamle bekendte Henrik Stubkjær laver et opslag på Facebook. Jeg vil kun skrive noget, når jeg ikke kan lade være. Det skal være nødvendigt for mig at sige.”

Jeg kan også blive for indforstået

Den gode satire er den satire, der får mennesker til at grine af det, der er for indforstået og alt for selvhøjtideligt. Noget Kristian Bøcker løbende udsætter andre for i Hyrdebrevet. Men også noget, han bliver mindet om af sin stærkeste kritiker.

”Der kan godt være morsomheder i mine prædikener. Men min hustru siger, at man nogle gange skal kende mig for at vide, at det er sjovt. Der er ikke altid så udtalt, men er nærmere lidt underspillet og ironisk. Hun mener, at menigheden efterhånden kender mig, men at der kan sidde nogen, der tror, at jeg mener det alvorligt.”

Myrna Mågensen jubler over paven: En herlig start på det nye år
Hyrdebrevet Søndag Morgen For abonnenter på Kirke.dk

Myrna Mågensen jubler over paven: En herlig start på det nye år