Kirken på småøerne

Skagenspræst indstillet til omdiskuteret øembede

De 136 indbyggere på øen Anholt - og øens mange feriegæster - får en fastboende præst. Biskop i Aarhus Henrik Wigh-Poulsen oplyser, at en ansøger er indstillet til embedet. Det vakte kritik, da Wigh-Poulsen satte embedets kvote ned fra 75 til 50 procent. Foto: Jens Kirkeby/Ritzau Scanpix

Da præsteembedet på Anholt mod menighedsrådets ønske blev opslået som en 50-procentsstilling med bopælspligt, vakte det kritik. Nu er præst og forfatter Kristian Ditlev Jensen indstillet til embedet. Biskop Henrik Wigh-Poulsen siger, at kvoten skal ses i sammenhæng med hele Aarhus Stift

Opdateret 15. september 13.45

"Den 1. november i år tiltræder jeg embedet som kirkebogsførende sognepræst i Danmarks mindste og mest isolerede pastorat på Anholt. Min opgave bliver at samle, styrke og beskytte de 136 fastboende sjæle, som lever på øen midt ude i Kattegat."

Anholt Sogn - Norddjurs provsti - Aarhus Stift

Indbyggertal per 1. januar 2021 er 136, mens medlemmer af folkekirken er 97.

Anholt er Danmarks mest isolerede ø uden mulighed for at pendle til et fast arbejde på fastlandet.

Anholt Kirke er bygget for 201 år siden og har 80 siddepladser.

Orglet er fra Marcussen & Søn og er med 8 udtræk og 7 stemmer.

Kirken på småøerne

Nogle af folkekirkens mindste sogne ligger på småøerne. Med kun ganske få indbyggere er det vanskeligt at opretholde et præsteembede på fuld tid på øerne. Omvendt har de små lokalsamfund brug for en præst, der ikke kun kommer pendlende med færgen om søndagen. I denne serie ser Kirke.dk på, hvordan den præstelige betjening af småøerne fungerer.

Læs flere artikler i serien