Analyse

Sikkerhedsventilen: Udendørs gudstjenester skal tage dampen af kirkelige genåbningskrav

Udendørs julegudstjeneste i Tibirke Kirke i 2020. Siden den 7. januar har udendørs gudstjenester ikke været tilladt, men det bliver de fra mandag den 23. marts - med op til 50 deltagere. Det vil betyde, at der kan synges til påskens gudstjenester, hvis de flyttes ud af kirken. Foto: Leif Tuxen

NYHEDSANALYSE: Især mange små middelalderkirker i landsognene vil være glade for, at udendørs gudstjenester med 50 deltagere tillades fra på mandag. Den kommende uge vil vise, om det er et tilstrækkeligt kompromis til at skabe påskero i kirkerne

Sagen kort

• Fra på mandag tillades udendørsgudstjenester med op til 50 deltagere. Det sker som led i en aftale om “ekstra genåbning før 6. april”, som et politisk flertal står bag.

• Stemmer i og udenfor folkekirken har den seneste uge presset på for en lempelse af kirkernes restriktioner til påske. Udendørs gudstjenester i påsken er et af de ønsker, som har lydt.

• Den kommende uge vil vise, om den genåbningslystne del af kirkelivet vil acceptere muligheden for at fejre påske udendørs som et tåleligt kompromis.

Hvad skete der?

Da regeringen og en række af Folketingets partier torsdag aften blev enige om at lempe forsamlingsforbuddet fra fem til 10 personer, tillod den også op til 50 personer at deltage i udendørs forenings- og fritidsaktiviteter.