Sådan påvirker corona kirkelivet. Få overblik og del gode råd med andre

Den gradvise lukning af Danmark påvirker også det kirkelige liv. Følg udviklingen på Kirke.dk og bidrag gerne med gode råd og idéer

Indtil coronakrisen er ovre, er det slut med at sidde tæt på kirkebænkene. Kirker aflyser gudstjenester, bryllupper udsættes, og også de kirkelige organisationer er påvirket. På Kirke.dk opdaterer vi i den kommende tid dette overblik dagligt. Foto: Kåre Gade / Helsingør Stift

Efter statsministerens udmelding onsdag aften (den 11. marts, red.) ændres hverdagen i Danmark løbende. Her på siden opdaterer vi løbende et overblik over udfordringer og løsninger i forbindelse med krisen. Har du råd og tips, du gerne vil dele, så skriv til redaktion@kirke.dk.

Listen nedenfor er på ingen måde udtømmende for de utroligt mange tiltag og løsninger, kirkerne har grebet til - især i form af digitale gudstjenester og prædikener. Check din egen kirkes Facebook-side og se, hvad de eventuelt gør-

Senest opdateret 15. marts klokken 08:15:

 • Ribe-biskop prædiker på Facebook 

  Kort prædiken fra Ribe Domkirke 3.søndag i fasten ved biskop Elof Westergaard. På Ribe stifts Facebook-side.
 • Haderslev-biskop skriver dagligt løsenord

  Biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, vil hver dag skrive en tekst over dagens løsenord, indtil man atter kan samles i samfundet og kirkerne. På stiftets hjemmeside.
 • Kirkerne i Silkeborg streamer fælles andagt søndag

  Kirkerne i Silkeborg provsti livestreamer fælles andagt søndag kl. 10.30 på hjemmesider og Facebook.
 • DR sender gudstjenester fra Københavns Domkirke

  Morgenandagten i Københavns Domkirke vil stadig blive sendt hver morgen på DR P2. Det samme gælder for højmesserne de næste tre søndage, som bliver afholdt for lukkede døre. De vil blive sendt på DR P1. Læs mere på www.domkirken.dk
 • Fællessang fra hoveddørene i Nødebo og Gadevang

  Selv om der (endnu?) ikke er indført udgangsforbud vil sognepræst Eva Holmegaard Larsen efter italiensk forbillede arrangere fællessang fra hoveddørene  i sognene Nødebo og Gadevang hver dag, klokken 10 og klokken 19. Repertoiret offentliggøres på Facebook.
 • Online-nadver med biskop i Lolland-Falsters Stift 

  Lolland-Falsters Stift sender en gudstjeneste fra hvert provsti på nettet. De er klar søndag formiddag klokken 10.00 og kan ses på stiftets hjemmesideYoutube-kanal og på Facebook. Derudover udgiver stiftet en video, hvor biskoppen indstifter nadveren, så man kan holde nadver derhjemme med en slurk og en bid. Og den kommende uge kommer en online-gudstjeneste i anledning af Bibelen 2020.

 • Kirke aflyser konfirmation i april

  Helligåndskirken i København har valgt aflyse en konfirmation 5. april.

  ”Vi fornemmede, at forældrene havde brug for en afklaring. Og det kan man jo godt forstå,” siger Leif G. Christensen til Kristeligt Dagblad.

 • Folkekirkens Nødhjælp indsamler 4,6 millioner kroner

  Folkekirkens Nødhjælp aflyste søndag sin landsindsamling. Alligevel lykkedes det at indsamle 4,6 millioner kroner igennem en digital indsamling. Det skriver Folkekirkens Nødhjælp på sin hjemmeside

 • Ortodokse trodser advarsler mod gudstjenester

  (tilføjet 11.14 den 13. marts)

  I den russisk-ortodokse kirke fortsætter man med at afholde gudstjeneste og med at modtage nadveren fra samme ske som resten af menigheden.

  "Vi støtter ikke panik omkring denne virus," siger Sergij Plekhov, provst i Den Russiske Ortodokse kirke udenfor Rusland, til Kristeligt Dagblad

 • Kirkens Korshær holder stadig åbent for hjemløse

  (tilføjet 11.18, den 13. marts)

  Kirkens Korshær skriver på sin hjemmeside, at arbejdet for socialt udsatte i langt de fleste tilfælde fortsætter.

 • Biskop sender videohilsen til menighedsråd og præster

  (tilføjet 11.02 den 13. marts)

  "Vi skal stadig kunne begrave vore afdøde med værdighed," siger biskop i Viborg Stift, Henrik Stubkjær, i en video på stiftets hjemmeside.

 • Grundtvigsk Forum stopper morgensang

  For få uger siden indledte Grundtvigsk Forum et initiativ med morgensang hver dag i Vartov. Morgensangen er nu aflyst indtil videre, skriver foreningen på sin hjemmeside.

 • KFUMs Sociale Hjælpearbejde stopper genbrugssalg

  (tilføjet 11.31, den 13. marts)

  KFUMs Sociale Arbejde lukker for al salg i genbrugsbutikkerne. Det skriver organisationen på Facebook.

 • Konfirmandcenteret udgiver liste med undervisningsforslag

  (tilføjet kl. 11.06, den 13. marts)

  I forbindelse med at skolerne lukker ned fra mandag den 16. marts udsender Konfirmandcenteret en liste med ideer til, hvordan man kan fjernundervise. 

 • Kirkeministeriet opdater anvisninger

  "I den nuværende situation vil jeg opfordre alle til at tænke kreativt i forhold til hvordan vi som mennesker kan tænde håb hos hinanden. Ville det for eksempel være en fx mulighed at bruge nettet," siger kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) i forbindelse med, at Kirkeministeriet opdaterer sine anvisninger i forhold til corona torsdag den 12. marts.

 • Helsingør Stift kommer med gode råd

  (tilføjet kl. 15.08, den 12. marts)

  Helsingør Stift udsender ti gode råd til, hvordan man kan forkynde og formidle, når gudstjenester er aflyst.

 • "Sjælesorg på nettet" udvider åbningstid

  (tilføjet kl. 16.15, den 12. marts)

  Kristeligt Dagblad skriver, at den digitale sjælesorgstjeneste "Sjælesorg på nettet" udvider åbningstiden. Det er vigtigt, at folkekirken står digitalt til rådighed, fastslår flere eksperter i artiklen

 • Frikirke livestransmitterer gudstjeneste 

  Præster, lovsangsband og teknikere vil søndag møde op i Aalborg Citykirke for at lave en livetransmission af en gudstjeneste til kirkens facebookside. Det fortæller kirkens præst Dan Sørensen til Kirke.dk:

  "For os er det en god måde at markere, at kirke ikke er lige med en bygning."

  Han tilføjer, at kirkens medarbejdere for at undgå spredning af coronavirus vil holde god afstand under gudstjenesten. Desuden vil det være muligt for seerne løbende at kommentere og stille spørgsmål på Facebook.

 • Kirkelige organisationer frygter milliontab

  (tilføjet kl. 16.19, den 12. marts)

  Ifølge Kristeligt Dagblad frygter kirkelige organisationer som Blå Kors og Kirkens Korshær, at de vil tabe millioner af kroner i indtjening, da de har været nødt til at lukke genbrugsbutikker på grund af faren for corona. 

 • Kirkeministeren opfordrer religiøse organisationer til at efter retningslinjer

  Kirkeminister Joy Mogensen (S) opfordrer i en film på Kirkeministeriets hjemmeside alle religiøse organisationer og foreninger til at efterleve sundhedsmyndighedernes anvisninger 

 • Præster lancerer faste-kalender på Facebook

  Præstenetværket Nyt Babel vil hver dag dele andagter, bønner og prædikenerne på Facebook gennem en såkaldt faste-kalender. Det meddeler præst ved Hobro Kirke Merete Bøye i et facebookopslag

  "Det kan også være, at vi udgiver en podcast," tilføjer hun over for Kirke.dk.

 • Sogn åbner kirken for lystænding

  Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring har skabt mulighed for, at man kan komme i kirken og tænde et lys. Det fortæller provst Thomas Reinholdt Rasmussen til Kirke.dk.

  "Der skal være nogle steder med mulighed for at skabe trøst og håb."

  Flere har allerede benyttet sig af muligheden, fortæller provsten. Han understreger samtidig, at der ikke er nogen medarbejdere til stede i kirken, og at der står "en hel masse håndsprit" i kirken.

  OPDATERING 20.15 den 13. marts: Provst Thomas Reinholdt Rasmussen har kontaktet Kirke.dk, fordi han er blevet opmærksom på, at åben kirke med lystænding ikke er et anbefalingsværdigt tiltag i den aktuelle situation.
 • Krematorier forbereder sig på nødsituation  

  I både Hjørring og Glostrup øger krematorierne deres aktivitet for at undgå flaskehals-situation. 

  "Det vigtigste for os er, at vi ikke har kister stående for længe, der ikke kan komme på køl. Det ville være det værste for de pårørende, og det vil vi for alt i verden undgå," siger Tommy Carlsen, formand for Glostrup Sogns Menighedsråd til Kirke.dk.
 • Danmarks største sogn stopper alle aktiviteter

  Der vil hverken blive afholdt gudstjenester, dåb, vielser eller begravelser Vesterbro i Sognets syv kirker i København, oplyser menighedsrådet. Opdatering: Beslutningen blev ændret torsdag, så begravelser kan finde sted under særlige forhold. Det skriver Kristeligt Dagblad.
 • Mission Afrika lukker flere genbrugsbutikker 

  (tilføjet kl. 10.42, 12. marts)

  På grund af vanskelig adgang til håndhygiejne og mangel på håndsprit lukker Mission Afrika flere genbrugsbutikker.

 • Holmens Kirke beskærer kantoriet

  (tilføjet kl. 15.51, 11. marts)

  Holmens Kirke skærer kantoriet ned ved højmesser ned fra 15 til fem sangere. Desuden er menighedsmøder, foredrag, babysalmesang og lignende aflyst. Det samme er interne koncerter.

 • Kirker sløjfer nadver​​

  (tilføjet kl. 15.07, 11. marts)

  Menighedsrådene i Kirke Saaby Kirke og Hvalsø Kirke på Sjælland har besluttet at droppe altergang af frygt for smitte med coronavirus. Det siger præst i Kirke Saaby, Poul Joachim Stender, til Berlingske

 • Folkekirkens Ungdomskor aflyser 'Alsang i Domkirkerne'

  (tilføjet kl. 14.53, 11. marts)

  Afholdelsen af fælles kor-arrangementer med 'Alsang i Domkirkerne' er blevet afblæst på grund af coronavirus. Det meddeler Folkekirkens Ungdomskor i en mail, der kan læses på Aarhus Stifts hjemmeside.
 • Festgudstjeneste for Bibelen 2020 er aflyst

  (tilføjet kl. 13.15, 11. marts)   

  Ifølge Københavns Domkirkes hjemmeside er festgudstjenesten den 22. marts i anledning af Bibelen 2020 aflyst.

 • Nadver ikke et krav i Helsingør Stift

  Ifølge Helsingør Stifts hjemmeside er det ikke længere nødvendigt at fejre nadver i forbindelse med højmesser i stiftet.
 • Menighedsfakultetet aflyser konference 

  Menighedsfakultetet i Aarhus aflyser den planlagte konference om dåb og nadver. Konferencen skulle have fundet sted den 13. marts

 • Aflyste kirkekoncerter

  Kirker, der afholder større koncerter, forholder sig forskelligt til coronavirussen. Alle kirkekoncerter er foreløbig aflyst i Kastelskirken i København, mens man forholder sig afventende i Sct. Pauls Kirke i Aarhus.

  Budolfi Kirke i Aalborg har også valgt at aflyse både et foredrag og en koncert, der skulle være afholdt 11. marts.
 • Grundtvigsk Forum aflyser sociale arrangementer

  Grundtvigsk Forum har aflyst alle arrangementer i Vartov i resten af marts måned. Men gennemfører dog stadig morgen sang hver morgen.
 • Genforeningsgudstjeneste er aflyst

  Haderslev Stift fortæller på stiftets hjemmeside, at en gudstjeneste den 15. marts i forbindelse med fejringen af genforeningen er aflyst.
 • Katolske akademikere aflyser foredrag

  De katolske foredragsforening Academicum Catholicum aflyser det planlagte foredrag med dr. teol. Christian Noval.