Konfirmandundervisning

Ung konfirmandunderviser: Følelsen er afgørende, hvis man skal fange de unges interesse

"De ældre satte kulturstandarden før, men det bliver mere og mere de unge der nu styrer kulturen i vores tid," konstaterer konfirmandunderviser Michael Bak Nygaard. Foto: privat foto

27-årige stud.theol. Michael Bak Nygaard spiller Fortnite og klæder sig som en teenager. Det giver ham en fordel som konfirmandunderviser, mener han, for voksne har ikke længere den samme automatiske berettigelse til taletid over for de unge, som de havde engang

Stud.theol. Michael Bak Nygaard har i ti år undervist unge på missionsbevægelsernes konfirmandlejr, og han konstaterer, at der er sket et "berettigelsesskift" i ungdomsundervisningen:

”Fordi jeg er klog og har præstekjole på, skal I stole på det, jeg siger,” fungerer ikke længere. Man kan ikke bare slippe afsted med at stå og forklare om Gud længere, hvis de unge ikke kan føle det – for så er de slet ikke interesserede, forklarer han.

Siden han var 17, har han været engageret i ungdoms- og konfirmandundervisning. Det føltes som konstant at bryde nyt land, og til sidst valgte Michael Bak Nygaard at lave sit eget ungdomsmateriale til bibellæsning. Materialet er udgivet af Bibellæser-Ringen.

Han mener, at der er sket et afgørende skift i ungdomskulturen, der gør, at undervisere ikke bare kan relatere til deres egne erfaringer fra teenageårene:

Michael Bak Nygaard

• 27 år, bachelor fra Menighedsfakultetet i Århus, læser sin kandidat i teologi på Københavns Universitet

• Forfatter til "de ni - Bibelen om ni ting du gerne vil vide mere om", skrevet til konfirmandniveau. Udgivet af Bibellæser-Ringen, et bibelsk forlag fra frikirkeligt initiativ

• Underviser på konfirmandkurser, et kursus til supplement eller som alternativ til den lokale konfirmationsforberedelse, støttet af Evangelisk Luthersk Mission, Luthersk Mission, Indre Mission og Kristen Pædagoisk Institut