Trin-for-trin: Sådan gennemfører menighedsrådet en god præsteansættelse

Det er vigtigt, menighedsrådet gør sig umage med at forberede prøveprædiken og samtale, når der skal ansættes ny præst. Næstformand for Landsforeningen af Menighedsråd giver tips til, hvordan menighedsrådet griber det an

Inden menighedsrådet laver stillingsopslaget til den nye præst, er det vigtigt at tale om sognets mål og ambitioner, siger Inge Kjær Andersen. På billedet menighedsrådsmøde i Lystrup Sogn med fotografier af sognets præster gennem årene i baggrunden.
Inden menighedsrådet laver stillingsopslaget til den nye præst, er det vigtigt at tale om sognets mål og ambitioner, siger Inge Kjær Andersen. På billedet menighedsrådsmøde i Lystrup Sogn med fotografier af sognets præster gennem årene i baggrunden. Foto: Niels Aage Skovbo, FOKUS

Ansøgere til præsteembederne bliver færre. Derfor er der et stigende fokus på, hvordan man bedst finder en kandidat til de ledige embeder.  

Kirke.dk har tidligere haft fokus på stillingsopslagene. Her kommer Inge Kjær Andersen, næstformand i Landsforeningen af Menighedsråd og formand for Hans Egedes Sogns menighedsråd i Aalborg, med en række råd til, hvordan man som menighedsråd skaber de rette rammer for en god prøveprædiken og efterfølgende jobsamtale:

1. Aftal forventninger

Allerede inden man laver stillingsopslaget, er det vigtigt at tale sammen i menighedsrådet om mål og ambitioner, da de er afgørende for selve samtalerne med ansøgerne. 

”Man skal prioritere. Præster er ikke blæksprutter, og når man har fundet den rette, anbefaler jeg også, at man taler med præsten om, hvordan vedkommende vil udfolde sig i stillingen.”

2. Brug rundvisning som førstehåndsindtryk

De fleste kandidater kommer for at se embedsboligen, hvis sådan en er tilknyttet jobbet som præst, og Inge Kjær Andersen ser det som en god mulighed for at se kandidaterne an.

”Jeg har prøvet at vise præsteboligen frem flere gange, og selv om jeg føler mig lidt som en ejendomsmægler, er det i højere grad en anledning til at lære ansøgerne at kende i lidt mere afslappede rammer.” 

3. Gør prøveprædiken professionel

Menighedsrådet inviterer de bedste ansøgere til et møde, hvor de skal afholde en prøveprædiken. Her kan det hjælpe at sætte klare rammer: Samme prædikentekst, officielt tøj og en aftale om, hvorvidt der er krav om at medbringe sin ægtefælle. 

”Man er nødt til at forholde sig til, at nogle kandidater er meget nervøse. Derfor kan det være en hjælp at aftale nogle faste rammer. I mit menighedsråd har vi haft gode erfaringer med at vælge den samme prædikentekst, så det er lettere at sammenligne præstationen. Vi har aftalt, at det er okay, at de bærer en alba (hvid messeskjorte, red.), fordi det hjælper til at kunne falde ind i rollen,” siger næstformanden i Landsforeningen, der råder til, at man også får talt om ægtefæller. 

”Jeg synes personligt ikke, at man skal medbringe sin ægtefælle, men det er i hvert fald en god idé at få talt om det og få meldt ud, hvad man forventer.” 

4. Lyt til biskoppen

Når ansøgningerne er ankommet, bliver provst og menighedsråd indkaldt til et orienteringsmøde hos biskoppen. Mødet giver en mulighed for at få bedre indtryk af ansøgerne.

"Man skal lytte til, hvad biskoppen siger, da biskoppen typisk kender både sognet og ansøgerne enten fra en samtale eller udtalelse fra tidligere biskop. Men det er vigtigt, at menighedsrådet efterfølgende taler sammen alene og træffer den endelige beslutning om, hvem de vil have til samtale."

5. Lav spørgeguide til samtalen

Inge Kjær Andersen fraråder, at ægtefællen kommer med til den efterfølgende samtale med menighedsrådet, fordi at det kan fjerne fokus fra det faglige. Hun anbefaler, at der bliver udarbejdet en spørgeguide, der kan strukturere en samtale om præstens professionelle egenskaber.
 
”I Landsforeningen gør vi meget ud af at sige, at det er vigtigt, at man har en plan og er professionel under jobsamtalen, og her kan det hjælpe at have forberedt en spørgeguide. Så er man sikker på, at man ikke glemmer noget, og man kan bedre sammenligne, fordi man spørger alle kandidater om det samme.”

6. Indhent referencer ved usikkerhed

Inge Kjær Andersen anbefaler at indhente referencer på en ansøgeren efter jobsamtalen.

"Det kan være en god idé, hvis man er usikker på det indtryk, man har fået ved samtalen."

7. Tag præstekolleger med til samtaler

Hvis der er flere præster ansat i sognet, bør de være med til at overvære prøveprædiken og samtale.

"Jeg synes, det er vigtigt, at en eventuel kollegapræst også deltager. Præsten kan være en god hjælp i forbindelse med afklaring af teologisk ståsted."

Menighedsråd har stor indflydelse

Efter samtale og prøveprædiken skal menighedsrådets valgte medlemmer indstille en eller flere kandidater til stillingen. Det foregår ved, at de læge medlemmer stemmer til et indstillingsmøde. Inge Kjær Andersen fremhæver, at det er biskoppen, der indstiller en præst til ansættelse under Kirkeministeriet. 

Men menighedsrådet har stor indflydelse, mener hun: 

”Du kan sammenligne det lidt med en klassisk musiker, der kommer ind og spiller foran et orkester, de gerne vil spille med i. En god prøveprædiken og samtale giver mulighed for at lægge mærke til stemmeføring, at spørge ind til præstens tro og i sidste ende finde den rette, der kan spille sammen med hele sognet,” siger Inge Kjær Andersen. 

Får en kandidat alle stemmer til den første afstemning, skal biskoppen indstille kandidaten til stillingen. En kandidat, der ikke er omfattet af menighedsrådets indstilling, kan ikke ansættes. 

Menighedsrådet har derfor en meget vigtig rolle at spille, mener Landsforeningens næstformand.