Sådan møder ansatte på kirkegården bedst mennesker i sorg

Når pårørende besøger kirkegården, er graveren en nøgleperson. Her giver erhvervspsykologen, præsten og underviseren gode råd til det professionelle møde med sørgende

Hvis en graver får en viden om, at sorgen altid er der, men at den sørgende med tiden lærer at bevæge sig ind og ud af sorgens rum, forstår man måske bedre, hvorfor en kvinde stadig besøger sin afdøde mands grav to gange om ugen, selvom det er fem år siden, han døde, mener ergoterapeut Heidi Kiilerich Udsen. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Lene er i gang med at luge ukrudt på de smalle gange mellem gravstederne på landsbykirkegården, hvor hun er ansat som graver. I hovedet gennemgår hun de mange opgaver, der ligger foran hende i dag, da hun bliver afbrudt af en besøgende, der ikke kan finde vandkanden. Hun rejser sig for at hjælpe og bemærker, at den unge kvinde har grædt. Hun vil gerne sige noget, men ved ikke helt, hvad hun skal stille op. Det vidste hun heller ikke den dag, hun skulle hjælpe et forældrepar med at vælge en grav til deres søn, der var omkommet i et trafikuheld.

Interesseret i hele artiklen?

Prøv Kirke.dk gratis i 14 dage

Se forretningsbetingelserne for Kirke.dk