Fokus på organisten

Præst og organist: Man bliver nødt til at arbejde sammen om liturgien

"Salmevalget kan være et potentielt konfliktfyldt område, fordi det traditionelt er præsten, der står for salmevalget," siger sognepræst Christiane Gammeltoft-Hansen fra Lindevang Kirke, der har et tæt samarbejde med organist Lars Sardemann. Foto: Jakob Hansen

I Lindevang Kirke på Frederiksberg er der tradition for et tæt og godt samarbejde mellem præst og organist. Kirke.dk har besøgt kirken for at finde ud af, hvad de gør rigtigt

Organist Lars Nielsen Sardemanns lange- og pegefinger svæver lydløst over præst Christiane Gammeltoft-Hansens hoved, så de danner et par kaninører over den intetanende præst. De er stillet op til fotografering foran orglet i Lindevang Kirke på Frederiksberg.

5 råd til et bedre samarbejde

1. Få styr på kalenderen
Fejlbookinger, skæve aftaler og aflysninger, der ikke når frem, kan være med til at fremme en frustrerende arbejdsmiljø, der i sidste ende kan lede til konflikter. En god fælles kalender kan undgå mange problemer.

2. Jævnlige møder
Ifølge Lars Sardemann er det essentielt, at præst og organist mødes hyppigt nok, til at have en løbende dialog om, hvad begge faggrupper kan og vil med liturgi, forkyndelse og højmesse.

3. Tillid til fagligheden
Et særligt vigtigt punkt er den gensidige respekt for den anden part kompetencer og faglighed. "Det gode samarbejde handler i virkeligheden meget om at turde tro på, at når den anden har en mening, så ligger der velovervejede og faglige argumenter bag," siger Christiane Gammeltoft-Hansen

4. I periferien af sit fagområde
Hvis begge parter tør deltage i ting uden for deres specifikke fagområde, skaber det både dialog og kontaktpunkter mellem præst og organist, der i sidste ende forebygger konflikter.

5. Sammen om forkyndelsen
Forkyndelsen og liturgien er et samspil mellem både ord og musik. Derfor er det vigtigt at både præst og kirkemusiker hele tiden tænker den anden part ind i deres arbejde og holder sig den andens ønsker og visioner for for eksempel højmessen for øje.

Fokus på organisten

I en serie af artikler ser Kirke.dk nærmere på organistfaget. Hvad kendetegner det gode samarbejde mellem organist, præst og menighed? Hvilke udfordringer møder organisten i sit arbejde, og hvordan løser man dem? Hvorfor spiller pædagogik en voksende rolle på organistuddannelserne? Og hvordan stabler man et drengekor på benene?

Følg med, når Kirke.dk sætter fokus på organisten med nyheder, baggrund, interview, guides – og en komponistkonkurrence i samarbejde med Orgelklubben.

Læs alle artiklerne i serien