Virtuelle møder

Menighedsrådsformand: Digitale møder betyder bedre mødedisciplin

Flere menighedsråd har afholdt digitale menighedsrådsmøder, som for eksempel her i Slagslunde-Ganløse. Ole Tornvig-Christensen, menighedsrådsformand i Grønnevang Sogn, mener mødeformen efter omstændighederne er god. Foto: Jesper Fogh

Flere menighedsrådsmøder er blevet digitale, blandt andet i Grønnevang Sogn. Kirke.dk har bedt menighedsrådsformand Ole Tornvig-Christensen pege på fordele og ulemper ved digitale møder

​Også i Grønnevang Sogn i Hillerød har coronaen ændret på kirkelivet. Derfor er gudstjenesterne, som mange andre steder, flyttet fra kirken over på nettet.

Det er imidlertid ikke kun gudstjenesterne, der er blevet digitale i Grønnevang Sogn. Det samme er menighedsrådsmøderne.

Det første digitale menighedsrådmøde var ifølge Ole Tornvig-Christensen, formand for menighedsrådet, efter omstændighederne god. Først og fremmest var det let at mødes på Zoom.

”Der var en enkelt, der ikke havde fået den mail, som fungerer som invitation til at deltage i mødet. Derfor kom vi i gang lidt senere. Men bortset fra dette, var der ingen tekniske udfordringer.”

Det virtuelle møde havde også en vis charme:

”En fik besøg midt under mødet, og anden måtte bede sin kone skrue lidt ned for fjernsynet. Men ellers var der ingen problemer i at være hjemme hos hinanden. Faktisk kastede det et forsonligt skær over mødet.”

Og ikke mindst betød det, at mødet blev mere effektivt:

”Der var en god disciplin på mødet, og jeg vil tro, at mødet blev cirka en tredjedel kortere end normalt.”

Digitale møder har dog også deres begrænsninger, mener Ole Tornvig-Christensen:

”Det er fint at gøre det digitalt, når det nu skal være. Men det bliver aldrig det samme.  Det giver noget ekstra, for eksempel i forhold til kropssproget, at man er sammen til møderne.”

Formanden peger også på, at møderne går fra at være åbne til at være lukkede.

”Vi optog det, så det efterfølgende kan gøres tilgængeligt for andre. Men hvem har lyst til at lytte til det? På den måde bliver møderne lukkede. Vi ville have inviteret gæster med til mødet forud for efterårets menighedsrådsvalg, så de kunne få et indblik i, hvad vi laver, men det droppede vi.”

”Jeg tog under mødet nogle notater, som jeg så laver til et referat. Vi plejer at underskrive referatet efter hvert møde. Men det kunne vi ikke denne gang. Det må vi gøre, når vi mødes fysisk næste gang, og det samme gælder sidste års regnskab."

Og endelig er der nogle af de faste ritualer omkring møderne, som ikke fungerer:

Sådan må menighedsrådet holde møder under coronakrisen

Kirkeministeriet har den 6. april og den 21. april orienteret menighedsrådene om en bekendtgørelse, der under coronakrisen giver menighedsrådsformanden kompetence til at beslutte:

• at der ikke er offentlig adgang til menighedsrådets møde
  • at menighedsrådetsmødeflyttes til et andet sted en det, der fremgår af mødeplanen
  • at menighedsrådets møde afholdes som et video- eller telefonmøde
  • at bestemmelserne om beslutningsprotokollen fraviges

Kirkeministeriet henstiller "kraftigt" til, at møder så vidt muligt afholdes som telefon- eller videomøder. Det er dog muligt at afholde fysiske møder underforudsætning af, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer overholdes, og at offentligheden ikke har adgang. Det er ikke muligt at afholde møder i private hjem.

Læs Kirkeministeriets brev af 17. april 2020.

Kirkelivet og coronakrisen

De omfattende tiltag, der skal bremse coronasmitte i Danmark, får også hidtil usete konsekvenser for kirker og kirkelige organisationer. I denne serie dækker Kirke.dk de mange udfordringer, det stiller kirkelivet overfor, samtidig med at vi deler de løsninger og initiativer, som tages i brug lokalt og nationalt.

Læs alle artiklerne i serien