Ordet på Bordet

Kunstgrebet: "Paulus op. 36" af Felix Mendelssohn

Dirigent og studielektor på musikvidenskab Nenia Zenana anbefaler i denne uges Kunstgrebet at lytte til to satser af Mendelssohns oratorium "Paulus, op. 36" som en del af prædikenenforberedelsen

1. søndag i advent, første tekstrække: Matthæusevangeliet 21,1-9

Felix Mendelssohn har skrevet et stort oratorium om Paulus, "Paulus, op. 36". På det tidspunkt, hvor Paulus rider til Damaskus for at fange alle de kristne, møder han et stort lys, bliver kastet af hesten og bliver blind.

Mandelssohn beskriver omvendelsen med to fantastiske satser “Mache dich auf, werde Licht” - på dansk "gør dig parat, bliv lys" - og “Wachet auf, ruft uns die Stimme”, den salme som vi kender fra Den Danske Salmebog som "Zions vægter hæver røsten".

Begge tekster er for mig fulde af adventens forventning og længsel efter at lukke julens lys ind i hjerte, sjæl og sind. Og begge satser er på hver deres måde forløsende og vækker håb om fred og fremtid, ligesom jeg oplever det, når Jesus ridder ind i Jerusalem, for at fuldende livets sejr over døden og mørkets nederlag til lyset.

 

Sognepræst: I Sct. Pauls kommer Jesus på vores æselrygge, når vi åbner gudstjenesten i procession
Ordet på Bordet For abonnenter på Kirke.dk

Sognepræst: I Sct. Pauls kommer Jesus på vores æselrygge, når vi åbner gudstjenesten i procession

Kunstgrebet

I Kunstgrebet vil et fagligt panel på skift introducere et værk – billedkunst, litteratur, film, musik – der kan inspirere til arbejdet med søndagens tekst.

Nenia Zenana

Født 1966. Musikpædagogisk Diplomeksamen i direktion, klaver og hørelære fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, kropsterapeut uddannet ved Body-sds.
Nenia Zenana er dirigent ved Akademisk Orkester og Kor, studielektor på musikvidenskab ved Københavns Universitet og kropsterapeut ved BodyRestart. Hun er pianist i 14 Red Ladies, underviser på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og foredragsholder.