Kunstfærdig grandækning giver flere besøgende på kirkegården

På kirkegården i Tarm har personalet ikke bare lavet kunstfærdig grandækning tilpasset hvert enkelt gravsted, de har også fremtryllet en engel, julekugler og klokker - alt sammen i gran. Det giver flere besøgende på kirkegården, fortæller kirkegårdsleder

Other
Den kunstfærdige grandækning og pynt på kirkegården i Tarm trækker flere besøgende til, fortæller både kirkegårdslederen og menighedsrådsformanden. Foto: Privatfoto/Kirsten Kolby

Grandækningen og granpynt på kirkegården ved Tarm Kirke har været planlagt længe. 

"Vi har meget travlt med grandækning på gravstederne allerede fra midten af oktober og indtil første søndag i advent. Derfor begyndte vi allerede i sensommeren at tale om, hvordan vi skulle pynte kirkegården i år," fortæller kirkegårdsleder Daniel Kronborg. 

Og når man ser resultatet, kan man godt forstå, at det har krævet planlægning. 

Kirkegården er pyntet med en engel, med julekugler og klokker - alt sammen lavet i forskellige sorter gran. På de ukendtes grav har man i et stort granhjerte skrevet "Hvil i fred". 


      Kirkegårdsleder Daniel Kronborg fortæller, at skulpturerne er bygget op over hønsenet og gamle cykelhjul. Til julekuglerne har man brugt fitnessbolde fra Flying Tiger Copenhagen, hønsenet og urtepotter til formgivningen.
Kirkegårdsleder Daniel Kronborg fortæller, at skulpturerne er bygget op over hønsenet og gamle cykelhjul. Til julekuglerne har man brugt fitnessbolde fra Flying Tiger Copenhagen, hønsenet og urtepotter til formgivningen. Foto: Privatfoto/Kirsten Kolby

Kirkegårdsleder Daniel Kronborg fortæller, at resultatet skyldes et godt samarbejde mellem de syv ansatte på kirkegården. 

"Det er et fælles projekt, og de dygtige medarbejdere på kirkegården kan hver især noget forskelligt. Der er for eksempel en, der er dygtig til at formgive det hønsenet, som skulpturerne er bygget op omkring. Og så er en af de ansatte uddannet blomsterbinder, og derfor dygtig til at udsmykke."   

Han fortæller, at det hele begyndte med, at man ville lave lidt ekstra pynt i bedet ved flagstangen, som om sommeren prydes af georginer, men om vinteren blot er bar jord. 

"Hvert år er det så blevet mere og mere. Vi oplever, at flere besøger kirkegården, fordi de gerne vil se, hvad vi har lavet. Faktisk er folk begyndt at kigge forbi allerede inden vi er gået igang, for at høre, hvad vi har planlagt at lave i år," siger han. 

Han fortæller, at selve udsmykningen er lavet på tre dage. Personalet gik i gang den 3. december og den 6. december var kirkegården pyntet færdig. 

Menighedsrådsformand i Tarm Kirke, Kirsten Kolby, er begejstret over, at kirkegårdspersonalet hvert år fremtryller så smuk pynt til kirkegården. 

"Det giver megen positiv omtale til Tarm Kirke, og vi oplever, at der er mange flere, der besøger kirkegården. Også mennesker, som vi normalt ikke ser. Og så bevirker det, at folk også får lyst til at komme ind og se kirken," siger hun. 

Hun fortæller, at besøgene bliver endnu flere i juledagene, hvor mange går en tur på kirkegården for at se den fine pynt. 


      Menighedsrådsformand Kirsten Kolby tror ikke, at grandækningen er ens på to grave på kirkegården i Tarm. Hun fortæller, at det er gravstedet, der definerer pynten.
Menighedsrådsformand Kirsten Kolby tror ikke, at grandækningen er ens på to grave på kirkegården i Tarm. Hun fortæller, at det er gravstedet, der definerer pynten. Foto: Privatfoto/Kirsten Kolby

"Hver enkelt grav er også kunstfærdigt pyntet. Jeg tror ikke, at der er to grave, der er pyntet ens. Personalet lader gravstedet bestemme, hvordan pynten skal være," fortæller hun.

Men også de ukendtes grav er pyntet kunstfærdigt i år. 

"Jeg har oplevet, at det berører folk dybt, at man har pyntet så fint her," siger hun.  


      Det berører mange besøgende dybt, at også de ukendtes grav er pyntet fint, fortæller menighedsrådsformand Kirsten Kolby.
Det berører mange besøgende dybt, at også de ukendtes grav er pyntet fint, fortæller menighedsrådsformand Kirsten Kolby. Foto: Privatfoto/Kirsten Kolby

Hun fremhæver endnu en gevinst ved den smukke pynt. 

"Man kan virkelig mærke, at personalet arbejder godt sammen. De føler sig som et team, og de rykker sammen, når de løser opgaven. Man kunne mærke, at de glædede sig til afsløringen," lyder det. 

Menighedsrådsformanden har muligvis selv en aktie i granengelen. 

"I sommers fandt jeg et billede på nettet af en engel lavet i gran. Jeg sendte det til kirkegårdspersonalet med en lille hilsen om, at den smukke pynt sidste år jo forpligter. Jeg hørte ikke fra dem, men se nu den smukke engel," siger hun. 


      I sommers sendte menighedsrådsformand Kirsten Kolby et billede af en engel lavet i gran til kirkegårdspersonalet. Hun hørte ikke noget, men denne flotte engel er i år en del af udsmykningen på kirkegården i Tarm.
I sommers sendte menighedsrådsformand Kirsten Kolby et billede af en engel lavet i gran til kirkegårdspersonalet. Hun hørte ikke noget, men denne flotte engel er i år en del af udsmykningen på kirkegården i Tarm. Foto: Privatfoto/Kirsten Kolby

 

Del dine billeder af grandækning

Er jeres kirkegård kunstfærdigt pyntet eller er grandækningen på gravene særlig fin? 

Send gerne billeder til redaktion@kirke.dk og vær med til at inspirere kollegaer over hele landet.