Fokus på organisten

Guide: Fem trin til at forlænge orglets levetid

Domorganist og orgelkonsulent for Kirkeministeriet Kristian Olesen justerer krykken på en rørstemme for at sikre, at orglet stemmer perfekt. Ifølge både ham og Svend-Ingvart Mikkelsen kan løbende småjusteringer både forbedre orglets lyd og levetid. Foto: Jakob Hansen

Orglet er et stort, men skrøbeligt instrument, og derfor skal man som organist passe godt på det. Men hvordan gør man det, og er der noget man absolut ikke må gøre? Kirke.dk har spurgt to eksperter

Tilsammen har de mere end 70 års erfaring med orgler:

Orgelkonsulenternes råd om vedligeholdelse af orglet

1. Spil ofte og lær at stemme rørstemmer
  2. Juster småfejl, mens de er små
  3. Få styr på indeklimaet
  4. Pas på støv og stearinlys
  5. Kend dit instrument

Fokus på organisten

I en serie af artikler ser Kirke.dk nærmere på organistfaget. Hvad kendetegner det gode samarbejde mellem organist, præst og menighed? Hvilke udfordringer møder organisten i sit arbejde, og hvordan løser man dem? Hvorfor spiller pædagogik en voksende rolle på organistuddannelserne? Og hvordan stabler man et drengekor på benene?

Følg med, når Kirke.dk sætter fokus på organisten med nyheder, baggrund, interview, guides – og en komponistkonkurrence i samarbejde med Orgelklubben.

Læs alle artiklerne i serien