Fra ansættelse til arbejdsmiljø: Her får sognet hjælp og sparring

Uanset om det handler om ansættelser, vandskader i præstegården eller gravstedsindbetaling, har alle sogne fra tid til anden brug for hjælp til at løse en sag. Men hvem hjælper med hvad? Denne artikel giver overblik over rollefordelingen blandt folkekirkens aktører

Hvordan er det psykiske og fysiske arbejsmiljø i kirken? Både menighedsråd og ansatte bliver inddraget i den vurdering, der skal laves hvert tredje år.
Hvordan er det psykiske og fysiske arbejsmiljø i kirken? Både menighedsråd og ansatte bliver inddraget i den vurdering, der skal laves hvert tredje år. Foto: Adam Garff

Landsforeningen af Menighedsråd, Kirkeministeriet, provstierne, biskopperne og stiftsadministrationerne har hver deres opgaver i ledelsen og driften af folkekirken. Rollefordelingen er resultatet af en blanding af lovgivning og traditioner. Her er et overblik over, hvor sognet kan hente rådgvning.

Ansættelser

  • Jura: Stiftsadministrationens jurister kan besvare spørgsmål om, hvordan man ansætter præster.
  • Godkendelse af præster: Biskopperne skal godkende menighedsrådenes indstillinger til ansættelse af præster. Biskoppen kan rådgive om kravene til en ny præsts faglighed – for eksempel i forbindelse med prøveprædiken.
  • Ansættelsesforløbet: Både stiftsadministrationen og Landsforeningen af Menighedsråd kan hjælpe med generel vejledning i ansættelsesprocessen. Dette gælder både ansættelse af præster og menighedsrådets kirkefunktionærer, som kirke- og kulturmedarbejdere og kordegne.

Lønudbetaling og lønforhandling

  • Præster: Spørgsmål til præsternes løn skal gå til Fællesfondsløncenteret, der administrerer og udbetaler deres løn hver måned.
  • Kirkefunktionærer: Spørgsmål til løn til menighedsrådenes ”egne” ansatte, som kordegne og kirke- og kulturmedarbejdere, skal gå til Stifternes løncenter for menighedsråd, der administrerer og udbetaler deres løn hver måned.
  • Lønforhandling: Kirkeministeriet har den overordnede forhandlingsret i det politiske system. Ministeriet forhandler derfor løn- og ansættelsesforhold på vegne af folkekirkens personale. Landsforeningen af Menighedsråd (LM) tages med på råd, og derfor kan sognet kontakte både ministeriet og LM med spørgsmål og kommentarer.

Lokal økonomi

  • Hvor mange penge skal sognet have? Provstiudvalget og provsten har den koordinerende og besluttende rolle i forhold til fordelingen af midler til menighedsrådene. De skal nemlig sikre at den lokale økonomi løber rundt i de sogne, de fører tilsyn med. Derfor tager de bestik af hvert menighedsrådets budgetforslag og ønsker, men beslutter i sidste ende hvor mange penge menighedsrådet får.

Byggesager

  • Kirkebyggeri: Det er stiftsøvrigheden bestående af biskoppen og stiftamtmanden, der vurderer og godkender bygge- og anlægssager rundt om i sognene. Det gælder både, hvis sognet ønsker at renovere våbenhuset eller at lave en tilbygning.
  • Byggeri uden for kirken: Hos Plancenteret i Aalborg kan menighedsrådet finde svar på spørgsmål om et nyt kommunalt eller statsligt byggeri i nærheden af kirken. For eksempel hvis en ny motorvej skal bygges så tæt på kirken, at den forstyrrer de kirkelige handlinger, kan Plancenteret rådgive menighedsrådet i eventuelle forhandlinger med kommunen eller staten.

Embedsboligen

  • Menighedsrådet: Menighedsrådet er ansvarlig for, at sognets embedsbolig(er) er beboelsesegnet. Menighedsrådet skal hvert år foretage syn af embedsboligerne. Spørgsmål til ansvaret: Spørgsmål fra menighedsrådet om deres ansvar i forhold til embedsboligen kan stiftsadministrationen svare på.
  • Provstiudvalget: Minimum hvert fjerde år skal provstiudvalget deltage i menighedsrådets årlige syn af embedsbolig(erne) i sognet. Dette kaldes provstesyn. Hvis provstiudvalget beslutter, at der skal foretages en istandsættelse eller ændring af boligen har menighedsrådet ansvar og pligt til at føre ændringen ud i livet.

Generelle regler og love

  • GDPR/personfølsomme oplysninger: Stiftsadministrationen eller Kirkeministeriets styrelseskontor kan svare på spørgsmål om, hvad EU’s persondataforordning betyder – eksempelvis for offentliggørelsen af dåbsnavne i kirkebladet.
  • Menighedsrådsloven: Stiftsadministrationen eller Kirkeministeriets styrelseskontor kan svare på spørgsmål om menighedsrådets juridiske rettigheder og pligter ifølge lovgivningen.

Forsikring

  • Erstatningssager: Medarbejderne i Forsikringscenteret, der ligger i Helsingør og København stifter, behandler erstatningssager efter indbrud, brand, stormskader eller lignende for alle sogne i lande.

Gravsteder

  • Gravstedsbetaling: KAS/GIAS-centeret i Viborg står for at pårørendes indbetalinger til gravsteder indsættes i de rette menighedsråds kirkekasser i alle landets sogne.

Forkyndelse og liturgi

  • Præster: De ti biskopper fører gejstligt tilsyn med præsterne. Det vil sige, at de sørger for at præsterne holder sig til Folkekirkens liturgi og bekendelsesgrundlag. Klager over præster skal i den forbindelse afgøres af biskoppen.

Menighedsrådsvalg

  • Valgprocedure: Kirkeministeriets styrelseskontor fastsætter proceduren for afholdelse af valg til menighedsråd hver gang et nyt valg er forestående. Kontorets medarbejdere kan svare på spørgsmål om love og regler i forbindelse med valget.  

Kurser

  • Kurser: Landsforeningen af Menighedsråd har forskellige kurser til menighedsrådsmedlemmer, der ønsker at styrke deres viden om folkekirken og kvalificere deres arbejde i menighedsrådet.

Arbejdsmiljø

  • Trivsel i sognet: Konflikter i sognet kan føre til stress eller dårlig trivsel for den enkelte frivillige eller medarbejder. Folkekirkens ArbejdsmiljøRådgiving (FAR) er folkekirkens egen rådgivningsenhed, der får støtte af Kirkeministeriet og samarbejder med Landsforeningen af Menighedsråd. Ideen med FAR et, at sognene kan abonnere på HR-konsulentbistand.
  • Arbejdspladsvurdering (APV): Hvert tredje år skal hvert stift og hvert provsti lave en vurdering af kirkens psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Både menighedsråd og ansatte har ret og pligt til at blive inddraget i processen. Tilstanden i arbejdsmiljøet og sygefravær er blandt de emner, der skal beskrives i den skriftlige APV. Hvis der er problemer med arbejdsmiljøet, skal der laves en handlingsplan med konkrete løsningsforslag.

 

Kilder: km.dk, http://www.km.dk/fileadmin/share/publikationer/betaenkninger/Opgave-_og_rollefordeling.pdf, kirketrivsel.dk