Boguddrag

Boguddrag: Den folkekirkelige dobbeltstruktur

Hans Raun Iversen har i en årrække forsket og undervist i praktisk teologi. Umiddelbart efter han denne sommer gik på pension udgav han lærerbogen "Ny praktisk teologi. Kristendommen, den enkelte og kirken". Kirke.dk bringer her et uddrag, hvor han præsenterer de frie folkekirkelige organisationer og deres arbejde. Foto: Leif Tuxen

Folkekirkens Nødhjælp. FDF. Kirkens Korshær. Det frie folkekirkelige arbejde udgør en af to poler i den folkekirkelige dobbeltstruktur. I dette boguddrag præsenterer Hans Raun Iversen de frie folkekirkelige organisationer, deres arbejde, historie og økonomi

Fra vækkelser til frie, kirkelige organisationer

Kirken har i hele sin historie penduleret mellem en klar enhedsstruktur og en struktur med to eller flere centre. Ofte har to centre stået i et spændingsforhold over for hinanden som de to brændpunkter i en ellipse. Sådan var det fra den tidlige middelalder, da munkevæsenet og broderskaberne kom til at stå over for den strengt hierarkisk og territorialt opbyggede, katolske kirke.

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.

Ny praktisk teologi

Ny praktisk teologi. Kristendommen, den enkelte og kirken  er skrevet af Hans Raun Iversen, der er lektor emeritus på Afdeling for systematisk teologi på Københavns Universitet.  

Bogen er udkommet på Forlaget Eksistensen i 2018. 

Her kan du læse et uddrag af bogen: Kapitel 1, afsnit 5: Det frie, folkekirkelige arbejde