Nyhedsoverblik

Redaktør: Skyldes præstemanglen, at der er for mange præstestillinger?

I stedet for at præster skal være ”universaldilettanter”, bør andre faggrupper tage sig af skolebesøg, konfirmander og planlægning af events. Sognepræst Carsten Mulnæs præsenterer et af få forslag i debatten om præstemangel, der reelt kan afhjælpe problemet. Foto: Kåre Gade / Helsingør Stift

På 30 år har folkekirken udvidet med 220 ekstra præstestillinger. Men bruger kirken præsterne til det, de er uddannet til, eller snarere til opgaver, som andre faggrupper kunne løfte mere professionelt?

Der skrues i øjeblikket kraftigt op for PR-charmen i landets præstemangelramte egne. Det er omsider gået op for folkekirken, at det ikke længere er ansøgerne, der skal gøre sig lækre for at få et præsteembede – det er tværtimod embederne, der skal gøres lækre, for at kunne sælges til den støt skrumpende skare af ansøgere.

Præstemangel i folkekirken

• Fra 2006 til og med 2010 var der 25 genopslag i alle stifterne. Fra 2013 til 2017 var dette tal steget til mere end det tredobbelte med 85,2 genopslag.
• I perioden 2015 til april 2018 var der i gennemsnit 8,5 ansøger pr. præstestilling. Færrest ansøgere var der i Aalborg Stift med 3,2 ansøgere pr. stilling.
• I oktober 2019 er der 25 embeder, som ikke blevet besat efter opslag, heraf fem i kirken i Sydslesvig.
• Fra 2014 til uge 39 i 2019 har 61 flere præster forladt folkekirken, end der er kommet nyuddannede til fra Pastoralseminariet.

Læs flere artikler om præstemangel