Finanslov 2020

Prodekan: Besparelser på teologi kan ramme både studiet og folkekirken

Rektor for Københavns Universitet, Henrik C. Wegener,hilser på de nye studerende i august måned. Regeringen lægger op til et lavere tilskud til blandt andet teologi, og det kommer til at kunne mærkes på kvaliteten, mener de studerende. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Regeringens finanslovsudspil vil kræve store besparelser på universiteternes såkaldte tørre fag - herunder teologi. På Det Teologiske Fakultet i København frygter ledelse og studerende for kvaliteten af uddannelsen af kommende præster. De Radikale vil kæmpe for at undgå besparelsen

Onsdag middag fremlagde finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens finanslovsudspil for 2020.

Taxameterløft og omprioriteringsbidrag

De samfundsvidenskabelige, humanistiske, juridiske og teologiske uddannelser har siden 2010 fået ekstra midler tilført gennem et taxameterløft. En studerende, der har bestået sine eksamener, har udløst 5.000 kroner mere om året end de 44.000 kroner, som taksten ellers lyder på.

Taxameterløftet blev indført, efter at en rapport for ti år siden konkluderede, at humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser var underfinansierede.

Omprioriteringsbidraget, to-procent-besparelserne, var tænkt at skulle løbe fra 2016 og seks år frem. Ifølge planen skulle der spares fire milliarder kroner på de videregående uddannelser. Planen var, at uddannelsesområdet kunne forvente at få tilbageført noget af det besparede fra 2022 og fremefter.

Kilde: Magisterbladet

Læs regeringens finanslovsudspil