Kirken på småøerne

Præst på Sejerø: Derfor er det vigtigt, at jeg har bopælspligt på øen

At være socialt velstillet er en afgørende faktor for, at præsten på Sejerø kan blive fortrolig med øboerne. Foto: Kristoffer Thurøe

For Josefine Mikuta Poulsen, der er præst på Sejerø, er der store overlap mellem hendes privat- og arbejdsliv. Hendes daglige arbejde består nemlig i høj grad i at være en af det folkelige og sociale liv på øen, da en af de fornemste opgaver som præst på en småø er at være synligt til stede. Det er en forudsætning for at kunne lave mere kirkeligt arbejde, mener hun

Den unge præst Josefine Mikuta Poulsen har nu været boende præst på Sejerø i et år.

Fakta om Sejerø

Sejerø er en småø i Roskilde Stift med godt 300 indbyggere.

Hertil kommer der mange sommerhusgæster, der flittigt besøger øen.

Kirken på Sejerø har et levende menighedsliv, hvor næsten alle på øen engagerer sig - øen har traditionelt set den højeste stemmeprocent i Danmark til deres menighedsrådsvalg.

Øboerne er storforbrugere af kirkelige arrangementer, og kirken virker som en social katalysator for de lokale, hvor der typisk kan komme op til 40 personer til et arrangement - hvilket er mange for en lille ø.

Præsten, Josefine Mikuta Poulsen, er ansat med bopælspligt på øen. Hendes arbejdsfordeling lyder på 75 procent på øen og 25 procent på fastlandet.

Kirken på småøerne

Nogle af folkekirkens mindste sogne ligger på småøerne. Med kun ganske få indbyggere er det vanskeligt at opretholde et præsteembede på fuld tid på øerne. Omvendt har de små lokalsamfund brug for en præst, der ikke kun kommer pendlende med færgen om søndagen.

Sammenslutningen af Danske Småøer afholder den 5. februar 2022 et menighedsrådsseminar om menighedslivet på småøerne.

I denne serie ser Kirke.dk på, hvordan den præstelige betjening af småøerne fungerer.

Læs flere artikler i serien