Menighedsrådsvalg

Umyndiggjorte på vej til stemmeboksen i folkekirken

Umyndiggjorte kan fremover komme i menighedsrådet, hvis det står til et flertal af partierne på Christiansborg. Torsdag er der afstemning i folketingssalen. Foto: Tommy Kofoed/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Torsdag stemmer Folketinget om et lovforslag, der skal give umyndiggjorte personer stemme- og opstillingsret til menighedsrådene. To partier stemmer imod forslaget. Landsforeningen af Menighedsråd hilser det velkommen

Udviklingshæmmede, svært demente og hjerneskadede mennesker, der er umyndiggjorte af staten. Fremover bør de kunne få sæde i landets menighedsråd og stemmeret til menighedsrådsvalgene.

Et flertal af Folketingets partier ønsker at give stemme- og opstillingsret til menighedsrådsvalgene for personer, der er under værgemål og umyndiggjorte af staten, såsom udviklingshæmmende.

Det skal ske ved at ændre i Lov om valg til menighedsråd. Specifikt ved at fjerne paragraf 2, stk. 3., hvor der står, at personer under værgemål frataget den retlige handleevne ikke kan stemme eller stille op til menighedsrådsvalg i folkekirken.

Personer, der er umyndiggjorte, er af staten frataget deres demokratiske rettigheder, fordi de er så svært sindslidende, at de ikke kan håndtere deres egne økonomiske eller retlige affærer. Der bor omtrent 2000 umyndiggjorte i Danmark.

Vedtages lovændringen, træder den i kraft 1. januar 2020.