Årsmøde i Landsforeningen

Udstiller på årsmødet: Jeg vil overbevise menighedsrådene om, at de skal skifte fra stearinlys til olielamper

Tonny Østergaard er en af udstillerne på årsmødet. Det er han for at overbevise menighedsrådene om, at de skal skifte stearinlys ud med olielamper. Foto: Heiner Lützen Ank

Tonny Østergaard, der ejer virksomheden Sølvsmeden, er udstiller på årsmødet for at sælge kirkesølv. Men i lige så høj grad for at overbevise menighedsrådene om, at tiden er kommet til at skifte stearinlysene ud med olielamper

Der er naturligvis mange små og store dagsordner på årsmødet i Landsforeningen af Menighedsråd.

En af dem, der ikke blot har en, men hele to dagsordner, er Tonny Østergaard, der sammen med sin kone driver virksomheden Sølvsmeden. For de er for det første med på årsmødet for at sælge kirkesølv til landets menighedsråd.

Men de er her også i en anden sags tjeneste, nemlig for at overbevise menighedsrådene om, at de bør skifte fra stearinlys til olielamper, når der skal bruges levende lys rundt i kirker og sognegårde.

”De mange stearinlys skaber stor forurening, for eksempel af kirkernes inventar, alter, kalkmalerier. Det kan føre til store udgifter til afrensning, rengøring og restaureringer. Desudne kan bruge af stearinlys være et problem for astmatikere og personer med KOL.”

Hertil kommer ifølge Tonny Østergaard et økonomisk argument.

”Det koster i gennemsnit 2,50 kr. per time at brænde stearinlys af, hvorimod brugen af olielamper kun koster 50 øre.”

Palmeolien er allerede mange steder

Den olie, der skal bruges i lamperne, er palmeolie, og Tonny Østergaard er godt klar over, at det har nogle miljømæssige konsekvenser at bruge palmeolie. Men han mener ikke, det er et særligt problem i forhold til lampeolien.

”Vi har i forvejen et stort forbrug af palmeolie, da det indgår i mange af de ting, vi bruger til hverdag, blandt andet Nutella og pizzatopping. Så hvis det er et argument for ikke at bruge olielamper, så er der mange andre ting, man ikke skulle bruge.”

Selvom der er ved at ske noget i forhold til at bruge olielamper i stedet for stearinlys, så er der stadig en stor tilbøjelighed til at bruge stearin i stedet for olien, og modstanden skyldes ikke i væsentlig grad et miljøhensyn, men i stedet en hang til tradition.

"Mange menighedsråd og meget kirkepersonale kan godt se problemet, men de siger, at da de altid har brugt stearinlys, vil de fortsætte med det.”

Overfor dette mener Tonny Østergaard dog, at man med Det Nye Testamente i hånden kan argumentere for, at det er olie og ikke stearin, man skal bruge.

”I Mattæusevangeliet hører vi om de ti brudepiger, der skal gøre deres lamper klar. Så faktisk, udover miljøhensynet og økonomien, så argumenterer Det Nye Testamente også for, at man skal bruge olielamper i stedet for stearinlys.”

Kirke.dk er til stede på Landsforeningen af Menighedsråds årsmøde og bringer blandt andet en række små portrætter af nogle af årsmødedeltagerne.

Kan lide indholdet af denne artikel? Læs flere på Kirke.dk og tilmeld dig nyhedsbrevet på www.kirke.dk – det er nemt og gratis.