Kirken på småøerne

Sammenslutningen af Danske Småøer: Det er altid en kamp at beholde præsterne på småøerne

"Der er lige langt fra en ø til fastlandet som fra en ø til fastlandet. Det vil sige, at en præst - på Sejerø for eksempel - kan bo på Sejerø og så betjene et fastlandssogn. Ligesom at man kan bo på fastlandet og betjene et øsogn. Der bør øen være en ligeså markant spiller, som man er i hvilket som helst andet landssogn," siger Dorthe Winther, der er formand for Sammenslutning for Danske Småøer. Foto: Kåre Gade

Befolkningen på de danske småøer kæmper for at beholde deres præster. Med voksende forstadssogne på fastlandet nedprioriteres præstestillingerne ofte på de små øer i landet, og øerne bliver i højere grad betjent fra fastlandet. Kirke.dk har lavet et geografisk overblik over småøernes præstebetjening

Sammenslutningen af Danske Småøer har siden 1974 varetaget interesserne for 27 danske småøer i hele landet. Fælles for øerne er, at de har mindre end 1.200 beboere, er uden broforbindelse og ikke er en selvstændig kommune.

Sammenslutningen af Danske Småøer

I perioden fra 2017-2021 har de små øer – samlet set – oplevet en fremgang i befolkningstallet. En helt ny udvikling, som ikke er set siden 1960’erne.

• Den samlede ø-befolkning de sidste 10-15 år ser ud til at være stabiliseret, og for nogle øer er befolkningstallet stigende.
  • Mange af øerne har stadig et vigende befolkningstal, nogle øer er i beskeden vækst og få har oplevet et befolknings-boom. Det betyder, at småøerne samlet set ikke er blevet affolket.

Kirken på småøerne

Nogle af folkekirkens mindste sogne ligger på småøerne. Med kun ganske få indbyggere er det vanskeligt at opretholde et præsteembede på fuld tid på øerne. Omvendt har de små lokalsamfund brug for en præst, der ikke kun kommer pendlende med færgen om søndagen. I denne serie ser Kirke.dk på, hvordan den præstelige betjening af småøerne fungerer.

Læs flere artikler i serien