Folkekirkens økonomi

Pressede stifter søger om ekstra millioner

Det giver ikke mening at fortsætte med besparelserne her små ti år efter omprioriteringsbidraget blev iværksat, siger biskop i Ribe Elof Westergaard. Foto: Gitte Volsmann.

Spareramte stifter mangler penge til driften og søger om 23 millioner kroner ekstra. Omprioriteringsbidraget bør afskaffes, mener biskop og provsteforening

Stiftskontorchefen i Fyens Stift Asger Gewecke ærgrer sig. I snart ti år har omprioriteringsbidraget på folkekirkens Fællesfond betydet, at stiftskontoret har måttet skære to procent af budgettet hvert år.

Omprioriteringsbidraget på folkekirkens fællesfond

Fællesfonden er folkekirkens fælleskasse, der indeholder pengene fra landskirkeskatten. Den​ har siden 2010 været underlagt omprioriteringsbidraget, som betyder, at Fællesfonden skal spare to procent – dog er præstelønningerne undtaget besparelsen.

Midlerne placeres i den såkaldte omprioriteringsreserve – en pulje, kirkeministeren efter rådgivning fra ministeriets budgetfølgegruppe kan dele ud af til både de faste modtagere og andre ansøgere inden for folkekirken.

Fællesfondens faste modtagere er folkekirkens institutioner: Stiftsadministrationer, de tre kirkemusikskoler, Folkekirkens It og Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.
I alt er omprioriteringsreserven for 2019 på 9,5 mio. kr.

Kilder: km.dk, budgettet for Fællesfonden 2019