Præstemangel

Præsteforening vil vinde tabte teologer tilbage

Omkring 30 procent af de studerende, der gik på Pastoralseminariet fra 2006 til 2010, blev ikke præster. Nu vil Præsteforeningen have undersøgt, hvorfor nogle teologer vælger præstegerningen fra, og hvad der skal til, for at ændre på det. Foto: Kåre Gade

Præsteforeningen vil se på, hvordan teologer, der arbejder i andre erhverv, kan få lyst til præstearbejdet. Biskop vil sætte fokus på emnet, hvis udvalgsarbejdet om præstemangel bliver genoptaget

Hvor mange teologer vælger andre karriereveje end præstegerningen. Og hvorfor? Spørgsmålet er interessant i en tid, hvor der er præstemangel, og teologiuddannelsen er en forudsætning for at blive præst.

I ”Betænkning fra Udvalget om præstemangel” fra september 2018 bliver emnet kun berørt ganske kort. Betænkningen henviser til ”en mindre undersøgelse”, der viser, at 30 procent af de studerende, som gik på Pastoralseminariet fra 2006 til 2010, ikke blev præster i folkekirken.

Interviewserie: Derfor blev jeg ikke præst

Folkekirken mangler præster. Samtidig arbejder mange teologer i andre fag.
Kirke.dk har bedt nogle af dem fortælle, hvorfor de ikke blev præster, og hvad der skal til, for at de vil overveje det.

Læs det første interview i serien.

Præstemangel i folkekirken

• Fra 2006 til og med 2010 var der 25 genopslag i alle stifterne. Fra 2013 til 2017 var dette tal steget til mere end det tredobbelte med 85,2 genopslag.
• I perioden 2015 til april 2018 var der i gennemsnit 8,5 ansøger pr. præstestilling. Færrest ansøgere var der i Aalborg Stift med 3,2 ansøgere pr. stilling.
• I oktober 2019 var der 25 embeder, som ikke blevet besat efter opslag, heraf fem i kirken i Sydslesvig.
• Fra 2014 til uge 39 i 2019 forlod 61 flere præster folkekirken, end der kom nyuddannede til fra Pastoralseminariet.

Læs flere artikler om præstemangel