Præsteforening: Dimensionering af teologiuddannelsen skal tilpasses virkeligheden

Præsteforeningen mener, det er forkert at afvise ansøgere til de teologiske uddannelser, når der er præstemangel. Derfor ønsker foreningen dimensioneringen på universitetet ændret. Foto: Kåre Gade / Helsingør Stift

Præsteforeningen ønsker, at uddannelses- og forskningsminister Jesper Pedersen ændrer dimensioneringen på de teologiske uddannelser, så der ikke bliver afvist så mange, der søger ind

Da Præsteforeningens højeste myndighed, Repræsentantskabet, i sidste uge var samlet i Kolding vedtog det enstemmigt en resolution, der opfordrede Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen (S), til straks at sikre, at dimensioneringen af adgangen til den teologiske kandidatuddannelse tilpasses til arbejdsmarkedets udækkede behov for teologiske kandidater. 

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.

Dimensioneringen

Dimensioneringen skal sikre en realistisk sammenhæng mellem antallet af pladser på de enkelte, videregående uddannelser og muligheden for at finde et job inden for faget efterfølgende. 

Der findes to former for dimensionering: Den ledighedsbaserede og den uddannelsesspecifikke. Den ledighedsbaserede er den mest konsekvente af de to varianter. Den ”sætter loft over uddannelser med markant og systematisk overledighed,” som det hedder på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.

Den uddannelsesspecifikke tager derimod hensyn til særlige aftagermarkeder, og her der tale om blandt andet læge, tandlæge og dyrlægeområdet. Uddannelsesområder, hvor der eksisterer særlige ordninger eller behov.