Nye retningslinjer skal sikre julegudstjenester. Kirkeminister opfordrer til at undgå sang

Landets kirker kan godt gøre klar til gudstjenesten juleaften. Mandag aften har kirkeministeren slået fast, at gudstjenesterne kan gennemføres. Men der er dog udsendt en række skærpede retningslinjer. Foto: Kåre Gade

Kirker kan fortsat holde julegudstjeneste, men opfordres til at finde lokale løsninger – for eksempel ved at undgå sang. Mandag aften skærpede Kirkeministeriet de gældende retningslinjer

Det bliver muligt at fejre julegudstjeneste i landets kirker på torsdag.

Det står fast, efter at Kirkeministeriet mandag aften opdaterede retningslinjerne for coronahåndteringen i folkekirken og andre trossamfund uden at aflyse muligheden.

Ifølge Kirkeministeriets hjemmeside opfordres folkekirken og andre kirker dog til at overveje ekstra nøje, hvordan julegudstjenesterne kan gennemføres, så der ikke sker coronasmitte i forbindelse med dem.

Derfor opstiller Kirkeministeriet en række nye, skærpede retningslinjer:

• Muligheden for, at gudstjenester kan flyttes udendørs eller afholdes som drive-in gudstjenester og for at supplere med live-streaming, hvis der forventes mange deltagere i forhold til lokalets størrelse.
  • Begrænsning af varigheden af indendørs gudstjenester til højst 45-50 minutter.
  • Sikring af effektiv rengøring og udluftning mellem hver gudstjeneste eller aktivitet.
  • Mulighed for yderligere afstand og deltagerbegrænsning og efter lokal vurdering.
  • Fokus på at minimere risikoen for kontaktsmitte mellem kirkegængere, også uden for kirkerne og på vej ind og ud af kirkerne.
  • Opfordring til at finde alternativer til fællessang, når mange personer samles, sådan som det traditionelt sker i julen. Fx ved afspilning af musik eller salmesang, ved at vælge færre salmer eller vers end sædvanligt, eller ved at kun koret synger, mens kirkegængere lytter eller eventuelt nynner med lukket mund.

Sundhedsmyndighederne: det er sikkert

Disse skærpede retningslinjer betyder ifølge Sundhedsstyrelsens vurdering, at risikoen for smittespredning ved overholdelse af de skærpede retningslinjer mindskes betydeligt.

Samtidig slår kirkeminister Joy Mogensen (S) fast, at de skærpede retningslinjer skal gøre julegudstjenesterne så sikre som overhovedet muligt:

”Jeg kan godt forstå den bekymring, som der er givet udtryk for fra flere sider. Derfor er det godt, at sundhedsmyndighederne nu har dobbelttjekket og strammet op på retningslinjerne. Nu gælder det om, at præster, menighedsråd, biskopper og de ansatte finder løsninger lokalt, som alle kan være trygge ved.”

”Det kan for eksempel være ved at undgå sang, have færre gudstjenester og færre deltagere i kirken. Mange danskere vil helt sikkert vælge at følge gudstjenesterne på TV, radio eller live-streamet fra den lokale kirke. Og for kirkegængerne gælder det om at følge anvisningerne nøje, for intet bliver som det plejer i år.”

Folkekirkelige aktører: Det er forsvarligt at holde juleaftensgudstjeneste
For abonnenter på Kirke.dk

Folkekirkelige aktører: Det er forsvarligt at holde juleaftensgudstjeneste

Præster, provster, biskopper og Landsforeningen af Menighedsråd slår i en fællesudtalelse fast: Det er sikkert at afholde julegudstjeneste

Skriv et debatindlæg

Kirke.dk er dansk kirkelivs fagmedie. Har du en holdning, en reaktion eller en kommentar, så skriv til os. Debatindlæg må højst fylde 4500 tegn med mellemrum. Vi kan ikke garantere, at vi bringer alle indlæg, og vi forbeholder os retten til at redigere og forkorte. Kontakt os eventuelt, før du skriver.

Send en e-mail