Det bliver muligt at fejre julegudstjeneste i landets kirker på torsdag.
Det står fast, efter at Kirkeministeriet mandag aften opdaterede retningslinjerne for coronahåndteringen i folkekirken og andre trossamfund uden at aflyse muligheden.
Ifølge Kirkeministeriets hjemmeside opfordres folkekirken og andre kirker dog til at overveje ekstra nøje, hvordan julegudstjenesterne kan gennemføres, så der ikke sker coronasmitte i forbindelse med dem.
Derfor opstiller Kirkeministeriet en række nye, skærpede retningslinjer:
- Muligheden for, at gudstjenester kan flyttes udendørs eller afholdes som drive-in gudstjenester og for at supplere med live-streaming, hvis der forventes mange deltagere i forhold til lokalets størrelse.
- Begrænsning af varigheden af indendørs gudstjenester til højst 45-50 minutter.
- Sikring af effektiv rengøring og udluftning mellem hver gudstjeneste eller aktivitet.
- Mulighed for yderligere afstand og deltagerbegrænsning og efter lokal vurdering.
- Fokus på at minimere risikoen for kontaktsmitte mellem kirkegængere, også uden for kirkerne og på vej ind og ud af kirkerne.
- Opfordring til at finde alternativer til fællessang, når mange personer samles, sådan som det traditionelt sker i julen. Fx ved afspilning af musik eller salmesang, ved at vælge færre salmer eller vers end sædvanligt, eller ved at kun koret synger, mens kirkegængere lytter eller eventuelt nynner med lukket mund.
Sundhedsmyndighederne: det er sikkert
Disse skærpede retningslinjer betyder ifølge Sundhedsstyrelsens vurdering, at risikoen for smittespredning ved overholdelse af de skærpede retningslinjer mindskes betydeligt.
Samtidig slår kirkeminister Joy Mogensen (S) fast, at de skærpede retningslinjer skal gøre julegudstjenesterne så sikre som overhovedet muligt:
”Jeg kan godt forstå den bekymring, som der er givet udtryk for fra flere sider. Derfor er det godt, at sundhedsmyndighederne nu har dobbelttjekket og strammet op på retningslinjerne. Nu gælder det om, at præster, menighedsråd, biskopper og de ansatte finder løsninger lokalt, som alle kan være trygge ved.”
”Det kan for eksempel være ved at undgå sang, have færre gudstjenester og færre deltagere i kirken. Mange danskere vil helt sikkert vælge at følge gudstjenesterne på TV, radio eller live-streamet fra den lokale kirke. Og for kirkegængerne gælder det om at følge anvisningerne nøje, for intet bliver som det plejer i år.”
