Ny projektleder skal samle kræfterne i kampen mod præstemanglen

Foto: Pressefoto

Bettina Nørkjær Franch er ny projektleder for "læs teologi og bliv præst." Et initiativ, der skal skabe overblik over omfanget af præstemanglen og koordinere de forskellige indsatser, og så skal der også fokus på at fastholde præsterne længere tid

Landsforeningen af Menighedsråd, biskopperne, Præsteforeningen og Provsteforeningen er enige: Der mangler præster, og det skal der gøres noget ved. I en fælles, koordineret indsats.

Styregruppens mål for projektet:

• Optaget på teologi i København og Aarhus øges.
  • Kandidatproduktionen øges.
  • Et øget antal kandidater søger en karriere i folkekirken.
  • Fastholde præster i folkekirken.
  • Reducere antallet af genopslag.

Kilde: Beskrivelse af projektlederstillingen

Præstemangel i folkekirken

• Fra 2006 til og med 2010 var der 25 genopslag i alle stifterne. Fra 2013 til 2017 var dette tal steget til mere end det tredobbelte med 85,2 genopslag.
• I perioden 2015 til april 2018 var der i gennemsnit 8,5 ansøger pr. præstestilling. Færrest ansøgere var der i Aalborg Stift med 3,2 ansøgere pr. stilling.
• I oktober 2019 var der 25 embeder, som ikke blevet besat efter opslag, heraf fem i kirken i Sydslesvig.
• Fra 2014 til uge 39 i 2019 forlod 61 flere præster folkekirken, end der kom nyuddannede til fra Pastoralseminariet.

Læs flere artikler om præstemangel