Nedlukning rammer kirke- og kulturmedarbejdere meget forskelligt

Babysalmesang er udelukket i kirkerne under forsamlingsforbuddet, ligesom en række andre aktiviteter, der typisk hører til kirke- og kulturmedarbejdernes jobbeskrivelse. Det skaber frustration hos kirke- og kulturmedarbejdere, som er nødt til at genopfinde deres arbejde under de nye vilkår. Foto: Kåre Gade

Præster kan fortsat holde gudstjenester, men kirke- og kulturmedarbejdere er nødt til at genopfinde deres job under nedlukningen. Fra sogn til sogn er der imidlertid stor forskel på medarbejdernes nye arbejdssituation og arbejdspres

Fastelavn, babysalmesang og ældreeftermiddage – de mange fysiske aktiviteter, der i mere normale tider udgør en stor del af kirke- og kulturmedarbejdernes jobbeskrivelse, er der med med et forsamlingsloft på fem personer sat en stopper for.

Kirke- og kulturmedarbejdere

Landets kirker har historisk haft sognemedhjælpere til at stå for kateketiske og diakonale opgaver, såsom konfirmationsforberedelse og socialt arbejde i sognet. Denne gruppe medarbejdere blev med loven om sognemedhjælpere af 1991 anerkendt af staten.

I løbet af 00'erne gennemgik jobbet en modernisering med udvidede kompetencekrav i en ny lovgivning, der også sikrede de ansatte en fast placering i statens løngruppesystem. Titlen kirke- og kulturmedarbejder optræder på linje med sognemedhjælper i lovgivningen.

I 2016 fordelte antallet af kirke- og kulturmedarbejdere sig sådan på tværs af de ti stifter:

Aalborg: 45
Fyens: 20