Coronavirus

Nedlukning rammer kirke- og kulturmedarbejdere meget forskelligt

Babysalmesang er udelukket i kirkerne under forsamlingsforbuddet, ligesom en række andre aktiviteter, der typisk hører til kirke- og kulturmedarbejdernes jobbeskrivelse. Det skaber frustration hos kirke- og kulturmedarbejdere, som er nødt til at genopfinde deres arbejde under de nye vilkår. Foto: Kåre Gade

Præster kan fortsat holde gudstjenester, men kirke- og kulturmedarbejdere er nødt til at genopfinde deres job under nedlukningen. Fra sogn til sogn er der imidlertid stor forskel på medarbejdernes nye arbejdssituation og arbejdspres

Fastelavn, babysalmesang og ældreeftermiddage – de mange fysiske aktiviteter, der i mere normale tider udgør en stor del af kirke- og kulturmedarbejdernes jobbeskrivelse, er der med med et forsamlingsloft på fem personer sat en stopper for. 

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.

Kirke- og kulturmedarbejdere

Landets kirker har historisk haft sognemedhjælpere til at stå for kateketiske og diakonale opgaver, såsom konfirmationsforberedelse og socialt arbejde i sognet. Denne gruppe medarbejdere blev med loven om sognemedhjælpere af 1991 anerkendt af staten.

I løbet af 00'erne gennemgik jobbet en modernisering med udvidede kompetencekrav i en ny lovgivning, der også sikrede de ansatte en fast placering i statens løngruppesystem. Titlen kirke- og kulturmedarbejder optræder på linje med sognemedhjælper i lovgivningen.

I 2016 fordelte antallet af kirke- og kulturmedarbejdere sig sådan på tværs af de ti stifter:

Aalborg: 45
Fyens: 20
Haderslev: 44
Helsingør: 54
Københavns: 75
Lolland-Falster: 2
Ribe: 9
Roskilde: 45
Viborg: 45
Aarhus: 69
I alt: 408

Kilde: kirkekultur.nu