Årsmøde

Mellemkirkeligt råd ønsker dialog med Danmarks ortodokse, ikke omvendelse

Mogens Mogensen (t.h.), formand for Det mellemkirkelige Råd, i samtale med rådets sekretariatschef Birger Nygaard ved en høring på Christiansborg i januar 2020. Her præsenteredes en ny udgivelse om offentlighedsteologi, som Det mellemkirkelige Råd udgav sammen med Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Foto: Kåre Gade

I denne weekend er der årsmøde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Der er fokus på ortodokse kristne i Danmark, og nøglebegrebet er dialog. Men dialogen har sin grænse, mener teologiprofessor 

I dag indleder Folkekirkens mellemkirkelige Råd sit årsmøde, og det store tema vil være de 100.000 ortodokse kristne, der ifølge Folkekirkens mellemkirkelige Råd lever i Danmark. 

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.

Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Fra 1954 fungerende rådet som et halvofficielt organ, der varetog folkekirkens kontakt til økumeniske organisationer som Kirkernes Verdensråd og Det Lutherske Verdensforbund. Samtlige biskopper deltog i rådets arbejde.

I 1989 blev Folkekirkens mellemkirkelige Råd officielt oprettet til at varetage folkekirkens økumeniske opgaver, herunder stillingtagen til folkekirkens medlemskab af nationale og internationale kirkelige organisationer. Rådet består af ti valgte medlemmer og to biskopper. 

I 1989 blev der også oprettet et stiftsudvalg i hvert stift, der tilrettelægger stiftets mellemkirkelige arbejde. Udvalget består af seks valgte medlemmer (fire lægfolk og to præster) samt stiftets biskop. 

Ved lovens vedtagelse blev det understreget, at det nye råd ikke kunne udtale sig på folkekirkens vegne. 

Oprettelsen i 1989 var i første omgang en prøveordning. I 1994 blev denne prøveordning gjort permanent.

I 2004 blev det muligt for folkekirken i Grønland at deltage i arbejdet.

Der er ansat mellem syv og otte årsværk i Folkekirkens mellemkirkelige Råd  

Cirka 60 personer er involveret på frivillig basis som rådsmedlemmer, politisk valgte til international repræsentation, medlemmer af følge- og arbejdsgrupper og så videre.

Birger Nygaard er sekretariatschef for Det mellemkirkelige Råd.

Folkekirkens mellemkirkelige Råds budget i 2019: 9,8 millioner kroner, fordelt på mellemkirkeligt arbejde i henholdsvis udlandet og Danmark.

Læs mere om Folkekirkens mellemkirkelige Råd.