Præstemangel

Ligeløn og arbejdsfri perioder trækker præster til Færøerne

”Ny løn-ordningen i Danmark skaber en dårlig stemning, som vi ikke mærker til på Færøerne," siger biskop Jógvan Friðriksson. Foto: Kåre Gade

Præstemangel er et ukendt begreb på Færøerne. Biskop Jógvan Friðriksson mener, at et retfærdigt lønsystem og et vagtskema med stor frihed er en del af forklaringen

”Jógvan Friðriksson (biskop på Færøerne, red.) fortalte, at det på Færøerne går stille og roligt fremad. Alle præstestillinger er besatte, og der er tillige enkelte ledige teologer. Da der er 15 færinger, der p.t. er under uddannelse, forventes der ikke præstemangel i den nærmeste fremtid.”

Præstemangel i folkekirken

• Fra 2006 til og med 2010 var der 25 genopslag i alle stifterne. Fra 2013 til 2017 var dette tal steget til mere end det tredobbelte med 85,2 genopslag.
• I perioden 2015 til april 2018 var der i gennemsnit 8,5 ansøger pr. præstestilling. Færrest ansøgere var der i Aalborg Stift med 3,2 ansøgere pr. stilling.
• I oktober 2019 er der 25 embeder, som ikke blevet besat efter opslag, heraf fem i kirken i Sydslesvig.
• Fra 2014 til uge 39 i 2019 har 61 flere præster forladt folkekirken, end der er kommet nyuddannede til fra Pastoralseminariet.

Læs flere artikler om præstemangel