Kritiker af faldende dåbstal: Vi skal turde sige, at dåben gør en forskel

Folkekirken er for dårlig til at komme med gode argumenter for, hvorfor dåben er vigtig, mener sognepræst Per Damgaard Pedersen, efter at en FUV-undersøgelse viser, at folkekirkemedlemmer mellem 24 og 39 i mindre grad giver dåben videre til deres børn. Foto: Kåre Gade

Folkekirkemedlemmerne mellem 24 og 39 giver i mindre grad dåben videre til børn end ældre generationer, viser ny FUV-undersøgelse. Vi skal turde sige, at dåben gør en forskel, mener kritiker, mens FUV-leder mener, at noget af det tabte nok skal komme igen

Lige inden kirkeklokkerne søndag kaldte til højmesse, udgav Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) undersøgelsen ”Religiøsitet og forholdet til folkekirken.”

Religiøsitet og forholdet til folkekirken

Bogen er den første del af en todelt undersøgelse, hvor bog 1 analyserer anonymiseret data fra en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, og hvor bog 2 foretager kvalitative opfølgende studier.

Spørgeskemaundersøgelsen er blevet udsendt og indsamlet i samarbejde med Norstat og Danmarks Statistik fra 26. februar til 6. april 2020.

I alt har 4.109 danskere svaret på spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på 51.1

I den næste del af undersøgelsen udvælges interviewpersoner fra spørgeskemaundersøgelsen for at belyse danskernes religiøsitet og folkekirkemedlemskab gennem kvalitative interviews.

Dette arbejde er startet i januar 2021 og munder ud i en opfølgende bog, som forventes udgivet i år 2022.

Anden bog følger op på udvalgte temaer fra den kvantitative bog ved at give kvalitativ dybde og kontekst til besvarelserne.