Kritik: Ny valgform skader sogne med tradition for høj valgdeltagelse

Væsentligt færre vil bruge deres stemme til en valgforsamling sammenlignet med et afstemningsvalg. Sådan lyder det fra sogne, som traditionelt har haft kampvalg til menighedsrådet. "Der bliver tale om et demokratisk tab," siger en menighedsrådsformand. Foto: Leif Tuxen

Den nye valgform med valgforsamlinger skal give menighedsrådene større demokratisk legitimitet. Men i sogne med tradition for kampvalg kan resultatet blive det modsatte. I 2016 stemte 1500 mennesker i Ølgod Sogn. Hvis det går vildt for sig, bliver vi 75, siger formand for valgbestyrelsen

Når menighedsrådsvalget finder sted den 15. september, er det med en ny valgform. Tidligere har flertallet af sogne sammensat menighedsrådet ved aftalevalg. Nu skal valget afgøres på en en offentligt annonceret valgforsamling, hvor alle, der ønsker at stemme, skal være til stede. Håbet er, at det vil sikre en større valgdeltagelse og et mere demokratisk legitimt valgresultat.

Skriv et debatindlæg

Kirke.dk er dansk kirkelivs fagmedie. Har du en holdning, en reaktion eller en kommentar, så skriv til os. Debatindlæg må højst fylde 4500 tegn med mellemrum. Vi kan ikke garantere, at vi bringer alle indlæg, og vi forbeholder os retten til at redigere og forkorte. Kontakt os eventuelt, før du skriver.

Send en e-mail