Koda sagsøger kirker i København: Natkirke er ikke en gudstjeneste

Københavns Byret skal tage stilling til, om Trinitatis og Vor Frue Kirker i København afholder en gudstjeneste, når de afholder deres natkirke-arrangementer. Begge parter kalder sagen principiel for, hvornår kirker skal betale vederlag til Koda

To kirker i København er blevet stævnet af Koda, og nu skal byretten afgøre, om et natkirkearrangement med musik er en gudstjeneste eller en koncert. På billedet ses duoen Jonny Nash & Suzanne Kraft, der spiller live i Vor Frue Kirke til natkirkearrangementet Strøm x God Goes Deep i 2018.
To kirker i København er blevet stævnet af Koda, og nu skal byretten afgøre, om et natkirkearrangement med musik er en gudstjeneste eller en koncert. På billedet ses duoen Jonny Nash & Suzanne Kraft, der spiller live i Vor Frue Kirke til natkirkearrangementet Strøm x God Goes Deep i 2018. Foto: Gonzales Photo Flemming Bo Jensen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

To kirker i København nægter at betale en regning på knap 80.000 kroner i forsøget på at få rettens ord for, at en natkirke er en gudstjeneste. 

Musikernes rettighedsforening Koda mener derimod, at natkirke kan sidestilles med en koncert, og at kirkerne derfor skal betale vederlag for den musik, der bliver spillet i løbet af arrangementerne. 

Sådan er fronterne trukket op i en retssag i Københavns Byret, hvor Koda har sagsøgt Vor Frue og Trinitatis Kirke, og hvor dommeren nu skal tage stilling til, hvad man kan definere som en gudstjeneste. 

“Vi har gudstjeneste, når vi har natkirke,” siger Lene Ruby, menighedsrådsformand i Trinitatis kirkes menighedsråd.

“Jeg mener ikke, det kan være Koda, der skal bestemme, hvad der kan defineres som en gudstjeneste.”

Koda: Kirker sælger musik under natkirke

Den centrale paragraf i sagen handler om ophavsret. Begge parter kredser om definitionen af paragraf 21 i ophavsretsloven, der handler om, at gudstjenester er undtaget for beskyttelsen af ophavsret. 

Kodas advokat i sagen mener dog ikke, at den pågældende undtagelse er gældende ved en natkirke. 

“Kirkerne præsenterer det (natkirke, red.) som en koncert. I deres beskrivelse af arrangementerne skriver de næsten udelukkende om de musikere, der kommer og spiller. Man skriver, at der er fri entré, og hvornår dørene åbner. Det minder bemærkelsesværdigt meget om beskrivelsen af en koncert,” siger Peter Schønning, da han fremfører sin afgørende proces i Københavns Byret. 

“Man kunne være lidt fræk og sige, at de sælger musik,” tilføjer han.

Kræver 500 kroner for hver natkirke med musik

Både i den københavnske domkirke og i Trinitatis Kirke ved Rundetårn har man de seneste tre år nægtet at betale regninger fra Koda, der handler om afholdelse af natkirke.

Begge kirker betaler vederlag til Koda, når der bliver afholdt kirkekoncerter, men har altså afholdt sig fra at gøre det ved natkirke-arrangementer, fordi de mener, der er tale om gudstjenester. 

Koda kræver knap 500 kroner for, hver gang kirkerne holder arrangementer med fremførelsen af værker, der er beskyttet af ophavsret. Det udestående beløb i retssagen drejer sig derfor om næsten 80.000 kroner, som rettighedsforeningen mener, at kirkerne mangler at betale. 

Andre kirker betaler allerede, fremfører Koda. Ud af de i alt 34 kirker, der løbende afholder natkirke, er der allerede 30 kirker, der betaler vederlag - enten i form af en abonnementsordning med Koda eller som enkeltbetalinger - lyder en optælling fra foreningen. 

"Vi tager en for holdet" 

Kirkernes advokat peger på, at sagen kan få vidtrækkende konsekvenserne for hele folkekirken. Siden Københavns Domkirke åbnede sin natkirke i 1999, er der startet natkirke-arrangementer over hele landet.

"Sagen har en principiel karakter, da den her gudstjenesteform er under udbredelse, og dommen dermed kan få konsekvenser for en lang række kirker," siger Eigil Lego Andersen fra advokatkontoret Nielsen Nørager. 

Sagens karakter er også grunden til, at de to involverede menighedsråds fælles provsti har indvilget i at afholde sagens foreløbige omkostninger.

“Man kan sige, at vi tager en for holdet (folkekirken, red.) med den her sag,” siger Lene Ruby.

Københavns Byret fælder dom i sagen 14. januar uden afholdelse af retsmøde.